Gjorde jag mig skyldig till hot mot tjänsteman när jag skrev att "jag tänker hämnas"?
Hej!Jag upplevde att min socialsekreterare diskriminerade mig vid olika tillfällen, till slut skrev jag enbart att "jag tänker hämnas". Jag speciferade inte vad eller hur, utan enbart att jag tänker hämnas. Jag hotade inte med en brottslig åtgärd utan syftade på att ringa hens chef och DO och göra en anmälan då jag anser att jag blivit diskriminerad. Nu har jag blivit polisanmäld för hot mot tjänsteman och är orolig om jag faktiskt gjort mig skyldig till brott?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
För att någon ska begå hot mot tjänsteman krävs att denne med hot om våld förgriper sig på någon i hans myndighetsutövning eller hämnas för sådan åtgärd (se 17 kap. 1 § brottsbalken (BrB)).
Uttrycket "jag tänker hämnas" innefattar inte något konkret hot om misshandel eller betvingande. Även uttalanden som mot bakgrund av situationen och bakomliggande omständigheter framstår som hotfulla - s.k. förtäckta hot - kan dock falla under straffbestämmelsen. Ditt meddelande kan därför uppfattas som ett sådant förtäckt hot.
Vid denna bedömning kommer man ta hänsyn till vilket utrymme det finns att tolka ordalydelsen på annat sätt än att socialsekreteraren kommer att utsättas för våld. Även om det ligger nära till hands att tolka "jag tänker hämnas" som ett förtäckt hot om våld mot socialsekreteraren, menar jag att det även finns utrymme för andra tolkningar.
Vidare krävs att du har haft uppsåt för att kunna dömas för våld mot tjänsteman, dvs. du har insett att din skrivning skulle komma att uppfattas som ett hot om våld, eller om du i vart fall insett att det funnits en avsevärd risk för detta och förhållit dig likgiltig inför en sådan effekt.
Jag vet för lite om omständigheterna i övrigt för att kunna ta ställning till om meddelandet uppfyller lagens krav, men det är möjligt att en domstol skulle anse att det varken av texten eller sammanhanget framgår tillräckligt tydligt att hotelserna avsett just våld mot socialsekreterarens person. Om så är fallet kommer du inte dömas för hot mot tjänsteman. Det utesluter emellertid inte att du inte begått en brottslig gärning, vilket beror på om och vad åklagaren väljer att väcka åtal om (se exempelvis brottet förgripelse mot tjänsteman enligt 17 kap. 2 § BrB).
Jag hoppas att du fick svar på din fråga!