Giftorätt i enskild firma

2017-02-21 i Bodelning
FRÅGA
Om man varit gift i 27 år och skiljer sig, maken har haft eget företag i 20-25 år, har då makan någon slags giftorätt till företagets värde/kapital? Eller finns det andra fördelar man kan ha som maka, tex försäkringar?Enskild firma, 2 delägare som äger 50/50. Inget äktenskapsförord.
SVAR

Hej och varmt välkommen till Lawline. Huvudregeln vid äktenskapsskillnad är att bodelning skall ske. Allt jag berättar nu står i äktenskapsbalken som du kan hitta här. Vid en bodelning skall makarnas andelar i boet beräknas , där avdrag för skulder ska göras, för att sedan läggas ihop och delas lika. Dessa regler kan du hitta i äktenskapsbalkens 11e kapitel.

Giftorättsgods är vad som ingår i bodelningen. Regler om detta finner du i 7e kapitlet. Huvudregeln är att all egendom en make äger som inte är enskild egendom är giftorättsgods. Egendom klassas som enskild efter att exempelvis makarna avtalat om ett äktenskapsförord där viss egendom omnämns som enskild. I ert fall finnes inget äktenskapsförord vilket talar för att din makes del i den enskilda firman skall klassas som giftorättsgods. Kom ihåg att det finns andra omständigheter som kan göra den enskilda firman till enskild egendom vilka listas i äktenskapsbalkens 7e kapitel 2§, exempelvis efter förordnande i testamente.

Mycket talar i ert fall för att makens del (50%) i den enskilda firman utgör giftorättsgods. Om firman inte är att klassa som enskild enligt resonemanget ovan är egendomen giftorättsgods och skall delas lika mellan dig och din make vid en eventuell bodelning. Det skulle innebära att du har rätt till, efter bodelning, 25% av den enskilda firman (hälften av din makes hälft). Glöm dock inte att en del skulderna skall räknas av samt andra omständigheter som skulle kunna innebära att hela det redovisade värdet inte tillgodoräknas dig.

Jag hoppas att jag svarat på din fråga och ifall du har fler frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på info@lawline.se eller boka en tid med någon av våra erfarna jurister.

Mvh,

Oskar Paladini Söderberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2830)
2021-07-28 hur mycket ska man köpa ut sin sambo för vid kortvarig samboförhållande?
2021-07-26 Bodelning med internationella egendomar
2021-07-20 Kan en bodelning klandras om den ena partens psykiska ohälsa utnyttjades?
2021-07-18 Hur går en bodelning till när ett samboförhållande upphör?

Alla besvarade frågor (94276)