Gemensamt sparkonto vid samboförhållande

FRÅGA
Hej... Jag och min sambo hade gemensamt sparkonto. När jag avslutade förhållandet så tömde hon kontot dagen efter och överförde de pengarna till sin pappa. Kan man göra så? Jag har försökt diskutera det med henne men hon vägrar ge mig något av de pengarna. Har jag rätt till en del av de pengarna? De mesta av de sparkapital utgjordes av min restskatt samma år. Vad gäller? Om jag inte skulle ha rätt till de så känns det som om först till kvarn.. Eller ta pengarna och gör slut.. Tacksam för svar
SVAR

Hej,

Tack för att du har vänt dig till oss på Lawline med din fråga!

Du har rätt till åtminstone hälften av pengarna

Vid en bodelning mellan sambos så ingår som huvudregel inte bankmedel (dvs. pengar som finns på banken) - jfr 3, 5-8 §§ Sambolagen. Den som står på kontot antas även äga pengarna. Har ni däremot haft ett gemensamt sparkonto där båda har stått som kontoinnehavare blir situationen annorlunda.

Pengarna ska visserligen inte ingå i bodelningen men trots det ska pengarna skall delas upp innan bodelningen efter vad varje person äger på kontot - det är äganderätten som träder i kraft. Kan man inte fastställa hur stor andel på kontot som vardera sambo äger skall tillgångarna delas så att varje sambo får hälften var.

Önskar du hjälp med att driva ärendet vidare så är du välkommen att ta hjälp av vår juristbyrå. Kontakta mig på johan.hakansson@lawline.se så hjälper jag dig vidare!

Med vänliga hälsningar

Johan Håkansson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?