Gemensam bostad som inte förvärvats i gemensamt syfte

FRÅGA
Hej! Min far bor i ett hus sen drygt 30 år, vilket han köpte tillsammans med min mor. Efter att de skiljde sig har han varit bosatt där men en annan kvinna (runda slängar i 15 år). De är sambor, men ej gifta. Hur ärvs bostaden? Räknas den som gemensam för att de bott i den så långe tillsammans? Eller räknas den som hans för att den inte köptes i syfte att de två skulle bo där? Kvinna nummer två har ett eget hus som hyrs ut. Tack!
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Den här sortens frågor regleras i sambolagen.

I 3 § kan vi läsa att sambors gemensamma bostad och bohag utgör samboegendom, om egendomen förvärvats för gemensam användning och inte annat följer av 4 eller 9 §.

Det vi kan konstatera först är att huset är gemensam bostad enligt 5 § sambolagen. Dock så är det så att även om bostaden är gemensam bostad enligt 5 § sambolagen så krävs det att den förvärvats i syfte att din far och hans nuvarande sambo skulle bo där tillsammans. Så är inte fallet här och således är huset inte samboegendom och ska inte ingå i eventuell bodelning vilket gör att huset ärvs av dig och dina syskon i första hand.

22 § sambolagen ger en chans för ena sambon att överta den gemensamma bostaden som inte utgör samboegendom. Denna § gäller dock bara bostadsrätt och hyresrätt och således inte ett hus som du säger att det rör sig om. Därför kan inte din fars sambo ta över den gemensamma bostaden vid eventuellt upplösande av samboförhållandet pga. dödsfall.

Hoppas att du fick svar på din fråga och ställ gärna följdfrågor om det är något mer du undrar över!

Gustaf Åleskog
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2967)
2021-07-31 Bil utgör inte samboegendom - ej föremål för bodelning
2021-07-31 Bodelning av samboegendom
2021-07-31 Utgör ett nybygge på en tomt samboegendom?
2021-07-31 Vad ska ingå i ett samboavtal?

Alla besvarade frågor (94564)