Ge tillbaka fastighet man har fått i gåva

2017-11-12 i Gåva
FRÅGA
Våra föräldrar gav oss deras fastighet som gåva för 30 år sedan, nu är vi båda två över 40 år och bori egna fastigheter och är gifta samt har barn.Nu vill vi giva dem åter fastigheten genom att ge den som gåva så att de säkert kan bo kvar i huset ifall något oförutsett skulle hända någon av oss.Våra föräldrar har bott i fastigheten hela tiden samtsvarat för underhåll och reparationer.Lånen har föräldrarna erlagt räntan för sedan överlåtelsen de är är nu på ca 0,5 miljoner och taxeringsvärdet 1,756 miljoner kronor 2014.Kostnaden för fastighetsavgiften har reglerats genomatt vi tillgodoräknat oss ränteavdragen för två av lånen med hälften vardera.Det tredje lånets ränteavdrag har en av föräldrarna använt eftersom dem båda samt barnen står som gäldenärer för detta lån.
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns inga juridiska hinder mot att ni ger tillbaka fastigheten till era föräldrar som gåva. För att en gåva ska föreligga måste följande uppfyllas; frivillighet, gåvoavsikt samt en förmögenhetsöverföring från givaren till mottagaren. En gåva utlöser ingen kapitalbeskattning, således så kommer era föräldrar inte behöva skatta för mottagandet av fastigheten. Det finns till och med en specialregel när det gäller gåva av fastighet, ni kan teoretiskt sett ta mot en summa motsvarande fastighetens taxeringsvärde utan att era föräldrar behöver skatta för fastigheten.

Det är era föräldrar som sedan ska söka om lagfart för fastigheten. Någon stämpelskatt kommer inte behöva betalas om ni ger fastigheten som gåva utan att få någon ersättning för den.

Hoppas detta var svar på din fråga!

Om du har några kompletterande frågor kan du maila mig på zorba.hallsten@lawline.se

Med vänlig hälsning,

Zorba Hållsten
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (743)
2021-09-19 Får skadestånd ges som gåva till någon som utsatts för brott?
2021-09-18 Villkora att gåva till barn ska vara enskild egendom
2021-09-18 Är löften om att utge en gåva bindande ur svensk rätt?
2021-09-14 Är löfte om gåva av fastighet bindande?

Alla besvarade frågor (95785)