Ge bort lägenhet men bo kvar?

2021-06-12 i FASTIGHETSRÄTT
FRÅGA
Hej,Min mamma äger en lägenhet och vill ge den till mig, hennes dotter som gåva. Hon är 82 år och vill göra det redan nu ifall det händer henne något. Hon bor med sin man, min pappa men han är sjuk. Räcker det att vi fyller i ett gåvo blankett? Vart skall den lämnas in? Kan mina föräldrar fortfarande bo kvar även fast jag äger fastigheten? Tack
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Svaret regleras i jordabalken (JB) eftersom det verkar röra sig om en ägarlägenhet.

Ägarlägenhet

För att överlåta en ägarlägenhet måste vissa formkrav vara uppfyllda. Ni måste upprätta ett gåvobrev där en en överlåtelseförklaring och vilken egendomen som avses framgår. Gåvobrevet ska undertecknas av både dig och din mor (JB 4:1). Din mors underskrift ska dessutom bevittnas av två personer som alltså också ska skriva under gåvobrevet men som vittnen (JB 20:7). Gåvobrevet behöver inte lämnas in någonstans.

När gåvobrevet är undertecknat ska du söka lagfart inom tre månader och när denna beviljas är du ägare (JB 20:1-2). Ansökan görs hos Lantmäteriet.

Jag kan tillägga att din mor kan villkora gåvan med att hon och din far ska få bo kvar i lägenheten. Om ett sådant villkor ställs upp ska det tas med i gåvobrevet (JB 4:3 1p & 3p). Även om ett sådant villkor inte tas med har du såklart rätt att gratis eller mot ersättning låta dem bo kvar.

Jag hoppas detta svarar på dina frågor, du är alltid varmt välkommen att ställa fler frågor till oss på Lawline!

Adam Winqvist
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2068)
2021-07-23 Har jag skyldighet att klippa bort grenar som växer in på grannens tomt?
2021-07-20 Kan en samägare tvinga fram en försäljning av en fastighet?
2021-07-11 Ska jag registrera en gåva om en fastighet hos Skatteverket?
2021-07-05 Brygga inom hemfridszon?

Alla besvarade frågor (94160)