Gåva mellan makar

FRÅGA
Hej, Jag och min maka har varit gifta några år men har nu bestämt oss att skriva äktenskapsförord. För detta får jag en betydade summa som gåva. Jag har överföringen och ett gåvobrev (signerad men inte bevittnad av någon annan). Gåvan är inte heller registrerad hos Skatteverket. Kan min maka på något sätt kräva tillbaka sin gåva eller rent av ljuga att överföringen har skett olovligt (eftersom gåvobrevet inte är bevittnat)?
SVAR

Hej och varmt välkommen till Lawline!

Din fråga berör reglerna i 8 kap äktenskapsbalken angående gåva mellan makar. Enligt första paragrafen så är en gåva mellan makar gällande ifall de allmänna gåvoreglerna är uppfyllda och/eller ifall gåvan har registrerats. Där kan tilläggas att gåvan måste registreras för att även gälla mot din makas borgenärer.

Gåvan är gällande så fort den fullbordats. Som du beskriver det så har gåvan fullbordats i och med gåvobrevet och överföringen. En fullbordad gåva ska inte kunna återkrävas när den har hamnat i din besittning och således ha fullbordats.

Utöver detta undrar du om din fru kan ljuga och hävda att överföringen har skett olovligt. Ett undertecknad gåvobrev + överföringen borde fungera som ett starkt bevismedel för att gåvan verkligen ägt rum men för att vara på den säkra sidan kan ni alltid registrera den. Det är också värt att registrera eftersom gåvan då även är gällande mot din makas borgenärer (det är den inte annars).

Hur du registrerar en gåva kan du läsa Här:

Jag hoppas att jag har besvarat din fråga och har du ytterligare frågor är du varmt välkommen att mejla oss på info@lawline.se eller boka tid med en av våra jurister.

Mvh,

Oskar Paladini Söderberg
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1281)
2021-11-20 Verkan av äktenskapsförord
2021-11-12 Änkling eller ogift
2021-11-11 Hur säkrar man egendom från bodelning?
2021-11-06 Särkullbarn, arvsrätt och äktenskapsförord

Alla besvarade frågor (97402)