Gåva av fastighet

2015-03-26 i FASTIGHETSRÄTT
FRÅGA
Hej!Jag är en kvinna på 75 år. Har ett barn en vuxen dotter. Jag äger ett sommartorp (en gammal lantbruksfastighet ), samt en lite bostadsrätt.Har tanke på att överlåta sommartorpet till henne, då jag nu drabbats av sjukdom. Vilket sätt är mest ekonomiskt fördelaktigt att överlåta torpet till henne? Gåvobrev så det blir gratis? Eller måste jag sälja det till henne?Har f ö skrivit testamente så all min egendom ska förbli enskild egendom hos henne.Mycket tacksam för hjälp!Vänliga hälsningar
SVAR

Hej och tack för din fråga! Det är fullt tillåtet enligt svensk rätt att ge bort fast egendom i gåva. Vid gåva av fast egendom behöver inte heller någon stämpelskatt betalas i enlighet med 4 § Lag om stämpelskatt vid inskrivningsmyndigheter. Det krävs dock att överlåtelsen verkligen utgör en gåva. Ifall fastigheten t ex är belånad till 85 %, och dottern övertar lånet, eller om ersättning utgår på annat sätt, anses inte överlåtelsen som en gåva enligt 5 §.
Enligt Jordabalken 4 kap 29 § gäller vid gåva i princip samma formkrav som vid försäljning. Detta innebär att Ni kommer behöva upprätta en köpehandling i enlighet med bestämmelserna i 4 kap 1-3 §§. Bl.a. krävs att avtalet är skriftligt samt att det är undertecknat av er båda.
Värt att tänka på kan vara att en gåva till en bröstarvinge, vilket din dotter är, kan utgöra förskott på arv, och innebära att övriga eventuella bröstarvingar har rätt att begära ersättning för detta.

Med vänlig hälsning,

Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1952)
2020-07-08 Gäller nyttjanderätt vid överlåtelse av sommarstuga?
2020-06-30 En störande granne?
2020-06-29 Allemansrätten och bryggor på privatägd mark
2020-06-29 Förköpsrätt av fastighet

Alla besvarade frågor (81806)