Gåva av andel i lägenhets påverkan av beskattning

2017-09-16 i Gåvoskatt
FRÅGA
Hej! Om jag vill ge bort min andel i lägenhet. 50% helt utan vederlag blir jag då beskattad för marknadsvärdesstegringen dvs från det att vi köpte lägenheten till den dagen jag ger bort min andel i gåva utan vederlag alltså? Skatteverket sa att jag blir beskattad för skillnaden i marknadsvärdet eftersom marknadsvärdet stiger från det att vi skrivit på kontrakt för nybygge till det att vi tar emot lägenheten och jag vill ge bort min andel då. Orsaken är att jag måste stå på kontraktet för att jag inte får ge bort min förtur även om det är inom familjen.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Gåvor är skattefria enligt 8 kap. 2 § inkomstskattelagen. Om du ger bort hälften av lägenheten som en gåva kommer gåvotagaren ta över din skatterättsliga situation och det innebär ingen skatt för dig vid gåvotillfället. Du kommer alltså inte att skatta på vinsten men gåvotagaren kommer att skatta dagen då hen säljer sin andel. Eftersom gåvotagaren tar över din skatterättsliga situation får det betydelse för hur skatten beräknas den dagen då den personen i sin tur säljer sin del av lägenheten. Den dagen kommer kapitalskatten, dvs vinsten som ska beskattas, räkna in värdestegringen från då du köpte lägenheten. När det gäller privatbostadsfastigheter (småhus, bostadsrätter och ägarlägenheter) ska 22/30 tas upp till skatt, 45 kap. 33 § inkomstskattelagen. Sedan dras 30 % skatt på den summan som vanligt enligt 65 kap. 7 § inkomstskattelagen.

Om du istället skulle sälja din andel räknas det som en avyttring i skatterättsliga termer vilket innebär att kapitalskatten aktualiseras direkt och det är då du som skattar på vinsten.

Vänligen,

Hanna Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåvoskatt (331)
2021-07-25 Vilka gåvor är skattefria?
2021-07-05 Kan det tillkomma gåvoskatt på pengagåvor från USA?
2021-07-01 Gåvoskatt i Tyskland
2021-06-01 Gåvoskatt

Alla besvarade frågor (94568)