Gåva av andel i bostadsrätt

2017-02-27 i Gåvoskatt
FRÅGA
Hej.Min man och jag äger en bostadsrätt. Vi vil nu överlåta 10% av bostadsrätten i form av en gåva. Blir det några skattemässiga konsekvenser för oss eller för henne?Hur går vi praktiskt tillväga?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Gåvor är skattefria, se 8 kap. 2 § inkomstskattelagen. Såvida ni inte tar emot någon motprestation är gåvan alltså skattefri.

Gåvomottagaren hamnar i er skattemässiga situation när denna tar emot andelen. Detta innebär att denne bara, när försäljning sker, bara har rätt att dra av ett så stort omkostnadsbelopp på andelen som ni skulle ha kunnat göra. Detta brukar kallas kontinuitetsprincipen.

Rent praktiskt bör ni skriva ett gåvobrev där gåvan specificeras. Om ni behöver hjälp med upprättandet av ett sådant så kan ni använda er av vår tjänst via vår hemsida, här.

Jag hoppas att ni fått svar på er fråga!
Vänligen


Jonas Tärnroth
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåvoskatt (335)
2021-09-08 Måste man betala skatt när man får en fastighet i gåva?
2021-08-23 Bästa sättet att överlåta fastighet till mina barn skattemässigt
2021-08-22 Is a gift taxable in Sweden?
2021-08-14 Beskattas gåva?

Alla besvarade frågor (95758)