Går inte till jobbet under uppsägningstid

FRÅGA
Om man vill säga upp sig med omedelbar verkan (alltså inte komma till baka mer) & det inte står något om uppsägning i anställnings avtalet, då är det väl en månad men vad kan hända om man inte går till jobbet mer?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline.

En arbetstagare kan säga upp sig från sin anställning utan att behöva uppge någon anledning till beslutet. Det enda kravet är att arbetstagaren respekterar den uppsägningstid som gäller. Reglerna om uppsägning finns i Lagen om anställningsskydd 11 §. Om ingen uppsägningstid framgår av anställningsavtalet så borde en månads uppsägningstid gälla.

Att en arbetstagare respekterar sin uppsägningstid innebär att arbetstagaren behöver arbeta för sin arbetsgivare under den tid som uppsägningstiden löper. Arbetstagaren har rätt till lön under denna period. Arbetstagaren och arbetsgivaren kan dock komma överens om att arbetstagaren inte behöver stå till arbetsgivarens förfogande under uppsägningstiden. Arbetstagaren får då börja arbeta för en ny arbetsgivare men då behöver den gamla arbetsgivaren inte betala lön till den f.d. arbetstagaren under uppsägningstiden.

Om arbetsgivaren kräver att arbetstagaren ska stå till förfogande under uppsägningstiden så kan det innebära en olaglig arbetsvägran om arbetstagaren trots detta börjar arbeta hos en annan arbetsgivare eller eventuellt inte dyker upp överhuvudtaget. Arbetstagaren riskerar då att bli skadeståndsskyldig till sin gamla arbetsgivare.

Jag rekommenderar att du förklarar situationen för din arbetsgivare och försöker komma överens.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh

Marie Gergy
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Uppsägning och avskedande (1891)
2021-11-28 Uppsägningstid vid provanställning
2021-11-27 avslut av provanställning
2021-11-22 Vad finns det för formkrav på ett anställningsavtal och ett uppsägningsbesked?
2021-11-20 Gäller uppsägningstiden i LAS eller i anställningsavtalet?

Alla besvarade frågor (97404)