Går det att få hjälp med att kräva in en skuld?

2019-08-08 i Skuld
FRÅGA
Hej,jag ska låna ut pengar och skriva en skuldrevers där skulden ska betalas till fullo på ett år. Vad händer om skulden inte betalas då ? Kan jag få hjälp av rättsväsendet på något sätt för att driva in pengarna ?Vill tillägga att det gäller skuld på villa och vi sätter villan som säkerhet.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

En skuldrevers är vad som juridiskt brukar benämnas ett skuldebrev. Ett skuldebrev är ett bra bevismedel för att visa att det finns ett skuldförhållande och vilka villkor som avtalats för återbetalning.

Om den du lånat ut pengar till inte betalar tillbaka kan du få hjälp av rättsväsendet för att driva in pengarna. Antingen kan du ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. Om den du lånat ut pengar till nekar till att så skett och bestrider ärendet hos Kronofogden kommer du att få förfrågan om du vill gå till domstol. Om du har ett skuldebrev kan det däremot ofta vara en god idé att direkt stämma i domstol för att få fastställt att ett skuldförhållande finns. Ett skuldebrev är ett bra bevismedel. När skulden är fastställd av domstol kan du begära hjälp av Kronofogden för indrivning av skulden. Då kan Kronofogden göra utmätning hos den som lånat pengar, om det finns tillgångar att utmäta.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Dennis Lavesson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Skuld (417)
2020-03-23 Condictio indebiti vid för högt utbetald lön
2020-03-22 Gemensamt lån vid dödsfall
2020-03-08 Skuld hos Kronofogden - kan arv utmätas?
2020-03-04 Vad gör man om den man delar solidariskt betalningsansvar med vägrar betala sin del av skulden?

Alla besvarade frågor (78751)