Gäller ktjL på intresseföreningar?

2017-05-31 i Föreningar
FRÅGA
Hej,Gäller konsumenttjänstlagen mot intresseförening? Beställt en tjänst med tillhörande rapport, där intresseföreningen inte vill visa detaljerna i rapporten, utan endast resultatet. Vi vill veta vad som ligger till grund för resultatet. Mvh
SVAR

Hej,

Stort tack för att du valt att vända dig till oss på Lawline med din fråga samt så vill jag be om ursäkt för att det dröjt innan vi fått möjlighet att besvara din fråga!

Konsumenttjänstlagen gäller vid köp av tjänster mellan en näringsidkare och en konsument. För att er intresseförening ska omfattas av lagen så måste föreningen alltså kunna klassas som en konsument.

Konsumentköplagens 1a § definierar vad de menar med en konsument och anger att en konsument är en fysisk person som handlar huvudsakligen för ändamål som faller utanför näringsverksamhet. Är er förening en juridisk person omfattas ni alltså inte av lagens bestämmelser, samt så måste tjänsten ni har beställt falla utanför er eventuella näringsverksamhet.

Många föreningar faller utanför konsumenttjänstlagen och det är t.ex. bostadsrättsföreningar, ideella föreningar och villaägarföreningar, vilket gör att jag skulle vilja anta att er förening också är av sådan art att den faller utanför lagens tillämpningsområde. Detta är dock något jag inte helt säkert kan svara på eftersom jag inte vet mer om vad er förening har för ändamål och hur den är uppbyggd.

Hoppas du har fått svar på din fråga! Allt gott.

Mvh,

Cornelia Najafi
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Föreningar (524)
2021-07-26 Ska revisorn revidera verksamhets-berättelsen i en förening?
2021-07-22 Krävs föreningens godkännande för att bo i min förälders lägenhet?
2021-07-21 kan medlem i valberedning också vara firmatecknare?
2021-07-19 Behöver en ideell förening registreras?

Alla besvarade frågor (94634)