Friskrivningar i standardvillkor vid internetköp

FRÅGA
Hej. Jag brukar som många andra köpa grejer på Internet. Jag gjorde ett köp på en sida som säljer skönhetsprodukter. Jag såg på den hemsidan att dom hade en produkt till salu för 1 krona och från just detta märket fick man även en gåva (samma sak) som såldes för 1 krona.Företaget har skickat ut detta till mig. Men en bekant sa till mig att företaget skulle kunna kräva att jag ska skicka tillbaka det eller behöva betala mer för det. Jag har inte hört något ännu å det är ca en vecka sen jag hämtade ut paketet. Men om det blivit ett fel i deras system som gjort att en vara blivit till salu för en löjligt låg summa så är det väl något som dom borde stå för?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Huvudregeln är att avtal ska hållas, vilket följer av 1 § Avtalslagen. Dock är det sedvana hos återförsäljare på internet att använda standardvillkor. De villkoren införlivas vanligtvis i köpeavtalet genom att de behöver godkännas för att beställningen sedan ska kunna genomföras. I de standardvillkoren är det vanligt att förbehåll finns för till exempel uppenbara felskrivningar på priser. Här är ett exempel på hur en sådan friskrivning kan se ut (villkoret är utdraget från en stor elektronikåterförsäljare i Sverige): "Säljaren reserverar sig för slutförsäljning samt eventuella bild- och skrivfel på Webbplatsen, exempelvis fel i produktbeskrivning eller teknisk specifikation, felaktiga priser samt prisjusteringar".

Det du behöver göra är alltså att gå och läsa villkoren som finns på hemsidan.

Hoppas du känner att detta svar besvarade din fråga!

Erik Hellem Andersson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå89 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-10-01 08:32
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Distansavtal (Internet, telefon m.m.) (130)
2019-10-12 Är jag bunden av avtalet med telefonförsäljaren?
2019-09-30 Friskrivningar i standardvillkor vid internetköp
2019-09-28 Ångerrätt av distansavtal inom EU när villkoren inte medger det?
2019-08-15 Den lagstadgade ångerrätten vid distansavtal och avtal utanför affärslokaler

Alla besvarade frågor (73826)