Frånträda anställningsavtal innan man har börjat jobba

Hej.

Jag har sagt upp mig från mitt nuvarande jobb för att börja för en ny arbetsgivare.

Har skrivit under ett anställningsavtal med nya arbetsgivaren.

Under min uppsägningsperiod så vill min nuvarande arbetsgivare behålla mig och är villig att öka min lön så jag inte kan motstå att stanna kvar.

Har jag rätt att bryta mitt nya anställningsavtal med nya arbetsgivaren? Jag har inte börjat jobba för dem ännu. Har 2 veckor kvar på min uppsägningstid och till nya anställningsavtalet träder i kraft.


Lawline svarar

Hej,

Tack för att du vänder dig till Oss på Lawline med din fråga,

Jag råder dig i första hand att ta kontakt med din nya arbetsgivare för att se om det finns en möjlighet att frånträda avtalet. Detta bör ske så fort som möjligt. Normalt sätt är det få arbetsgivare som vill anställa någon som inte är intresserade av jobbet. Både du och din arbetsgivare borde tjäna på att hitta någon som faktiskt vill arbeta för din nya arbetsgivare! Se dock till att du får en skriftlig bekräftelse om din nya arbetsgivare går med på att du frånträder avtalet, alternativt att alla kontrakt ni har sinsemellan förstörs.

Nu till det juridiska:

En grundläggande princip inom avtalsrätt är att avtal skall hållas. Det innebär således att det ingångna anställningsavtalet är bindande såvida inte du kan ogiltigförklara avtalet på någon grund enligt 3 kap AvtL. Ett exempel på en ogiltighetsgrund är svek d.v.s. att ett avtal kommit till stånd genom att en avtalspart vilseletts om information som är av betydelse för avtalet, 3 kap 30 § AvtL. - Nu verkar dock inte detta vara fallet, och jag tror att du kan få svårt att ogiltigförklara avtalet.

Det går däremot fortfarande att bryta en anställning. Arbetsgivaren kan avbryta en tillsvidareanställning genom uppsägning eller avsked, 4 § LAS. Enlig samma lagrum får även en arbetstagare säga upp eller frånträda en tillsvidareanställning.

Uppsägning:

Vid uppsägningar gäller en uppsägningstid av minst en månad, 11 § LAS. - Om du då säger upp ditt avtal från och med idag så har du således en uppsägningstid från dagens datum och 30 dagar framåt.

Slutsats: Du har givetvis rätt att säga upp anställningsavtalet, men risken finns då att du får jobba 14 dagar hos din nya arbetsgivare innan du kan återgå till den gamla. Därför bör du som jag nämnt ovan, försöka prata med din nya arbetsgivare och se om där finns en möjlighet att frånträda avtalet, vilket borde kunna gynna er båda!

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga annars är du varmt välkommen att kontakta oss på tfn: 08-533 300 04 (Öppettider: Måndag till onsdag kl. 10:00-16:00) eller maila oss på info@lawline.se.

Jag önskar dig en fortsatt trevlig dag och ett stort lycka till med ditt ärende,

Mvh,

Johan HåkanssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Uppsägning och avskedande ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000