FrågaOFFENTLIG RÄTTÖvrigt08/02/2018

Frånta medborgarskap då det beslutats på felaktiga grunder?

Hej! Det gäller en tjej som blev tvungen att gifta sig med sin kusin i hemlandet. Hon har i många år hållit tyst. Han kom hit hit 2011 och bor hos hennes föräldrar, medan hon studerar i en annan stad och är folkbokförd på en annan adress sedan mpnga år tillbaka. De är gifta på papper i hemlandet och även i Sverige. Något bröllop har de inte haft, utan endast 'en show' (som hon kallar det). Hon har aldrig pratat med honom, kollat åt hans håll eller varit i närheten av honom. De har ingen kontakt o har aldrig haft det. Utan de är som två främlingar. Allt var iscensatt av hennes pappa o killens pappa. Hon hittade på en historia för Migrationsverket när hon fyllde i blanketterna för att få hit honom, det var hon tvungen att göra. Hon mår psykiskt dåligt. Han blev svensk medborgare 2017 och hon blir färdig med sina studier om ca 1.5 år och vill absolut inte bo under samma tak som honom. Hon kommer att stå på sig och säga till sina föräldrar att hon ej vill ha honom. Just nu vill hon inte göra något pga studierna. Han har fått svenskt medborgarskap på felaktiga grunder och borde inte vistas i detta land. Detta är ett påtvingat (sken)äktenskap. Vad gör man? Kan han utvisas? Vad är påföljderna? Hon är beredd att få böter/fängelse i några månader. De har stulit 7 år av hennes liv. Att vistas i fängelse eller böta gör hon med nöje! Tack i förhand!

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

I vår grundlag Regeringsformen (1974:152) 2 kap. 7§ slås det fast att ingen svensk medborgare som är eller har varit bosatt i riket får fråntas sitt medborgarskap. För vuxna människor över 18 år är skyddet absolut vilket betyder att det inte kan begränsas på något sätt, d.v.s. inte ens riksdagen kan genom en nystiftad lag frånta någon det skydd som paragrafen ger. Skyddet är alltså väldigt starkt.

I rättsfallet RÅ 2006 ref. 73 konstaterade dåvarande regeringsrätten att regeringsformens bestämmelser i princip utesluter att någon mot sin vilja fråntas sitt svenska medborgarskap och att det inte finns någon möjlighet att återkalla ett beslut om medborgarskap som har meddelats på grundval av felaktiga uppgifter eller annars på felaktigt sätt.

Slutsatsen är att hans medborgarskap alltså inte kan tas ifrån honom.

Har du några övriga frågor får du gärna återkomma!

Vänligen,

Anja BartholdssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Berätta om ditt ärende

Fyll i dina kontaktuppgifter och beskriv ditt ärende i korthet, så kommer vår partner Juridium att kontakta dig inom ett dygn nästkommande vardag. Din bokningsförfrågan är inte bindande.

0 / 1000