Från vilken myndighet begär man ut en bouppteckning?

FRÅGA
Kan min dotter begära ut bouppteckning efter sin farmor. Hennes pappa gick först bort o kort efter pappans mamma (farmor). Hon har inte fått redovisat farmors tillgångar. Kan hon begära ut bouppteckningen från någon myndighet? Farmor hade tre barn två lever , en (min pappa) är död. Dom två barnen har skött allt, men vi har aldrig fått reds på farmors tillgångar.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Kan man begära ut bouppteckningen från någon myndighet?

Jag tolkar det som att din fråga endast gäller hur man begär ut en gjord bouppteckning från en myndighet och vilken myndighet man gör det från.

För att begära ut en kopia av en på en bouppteckning så vänder du dig till Skatteverket. För att beställa en kopia behöver du endast personnumret på farmodern och sedan en e-postadress till den personen som vill ha kopian.

Ifall farmoderns bouppteckning är gjord före 2001 måste ni dock vända er till Riksarkivet för att få ut en kopia på bouppteckningen. För att få ut en kopia från riksarkivet krävs att ni har lite mer uppgifter än vad som krävs hos Skatteverket, men allt finns på deras hemsida.

Vänligen,

Simon Rydberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?