Fråga om tillvägagångssätt vid utebliven betalning från privatpreson

Hej, varit goddtrogen nog att sälja en mobil till en bekants bekant på avbetalning.

Personen struntar sen i att betala de 7000:- som avtalats och flyttar 200 mil norröver. Svarar mycket otrevligt på alla försök till kontakt.

Kan jag skicka en faktura till henne på köpet?

Har jag isf nån möjlighet att vända mig till Kronofogdemyndigheten fall den inte betalas?

Lawline svarar

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Eftersom ni har avtalat om att personen ska betala dig 7000 kr så kan du skicka en faktura och begära dessa pengar i enlighet med avtalet. Ifall personen fortsatt struntar i att uppfylla sin del av avtalet så kan du vända dig till Kronofogden för att få hjälp med att driva in skulden.

Det första du ska göra är att ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Det innebär att Kronofogden hjälper dig att fastställa skulden. Som ett bevis på att personen faktiskt är skyldig dig pengar. Kronofogden skickar då ett föreläggande till personen du vill få betalt av (svaranden), samt ett delgivningskvitto som personen ska skriva under och skicka tillbaka. Om Kronofogden inte får tag i personen ska de erbjuda dig att själv delge svaranden, anlita ett delgivningsföretag eller kontakta polisen om hjälp. Du kan även innan Kronofogden erbjuder dig, ansöka om att få stå för delgivningen själv.

Efter att du har ansökt om betalningsföreläggande så kommer svaranden antingen betala dig, bestrida och säga att denne inte är skyldig dig pengar eller inte höra av sig alls.

Svaranden betalar - tvisten är löst. Du måste meddela Kronofogden om detta så ärendet kan läggas ned. Samma sak gäller om svaranden bara betalar en del av skulden, då måste du också meddela Kronofogden detta.

Svaranden bestrider - du får möjlighet att välja om du vill skriva av ärendet eller om det ska tas hand av om domstol. Ifall du vill att ärendet ska gå till domstol krävs att du betalar en avgift.

Svaranden hör inte av sig - Kronofogden meddelar ett utslag där svaranden förpliktas att betala dig vad den är skyldig. Även här kan svaranden då invända och ärendet går till domstol om du betalar avgiften. Har du ett utslag och/eller en dom på skulden så kan du ansöka om verkställighet hos Kronofogden. Kronofogden ger då svaranden en viss tid på sig att betala och om inte så sker så kommer svarandens ekonomi att undersökas efter utmätningsbara tillgångar.

Lättast är nog för dig att också kika på det jag beskrivit ovan på Kronofogdens hemsida, där du även hittar de olika ansökningsblanketterna:

Ansökan om betalningsföreläggande

Ansökan om verkställighet

Partsdelgivning

Hoppas du känner att fått svar på din fråga!

Mvh,

Jesper ForsgrenRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Fordringsrätt & exekutionsrätt och Fordringar? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo