Fråga om tillstånd för körkort

2017-08-27 i Trafik och körkort
FRÅGA
Hej! Jag var med när en brevlåda sprängdes och blev misstänkt för detta. Jag har erkänt att jag varit med, men det var ej jag som la smällaren i brevlådan(pga att jag ångrar händelsen grovt). Just nu hålls hela fallet på att utredas och jag kan möjligtvis dömas för vandalisering(tror jag polisen sa). Min fråga är att om jag blir dömd för detta och jag får en prick i registret kommer jag att få ett försenat körkort då? Jag är 16 år gammal nu
SVAR

Hej och tack för din fråga.

Enligt 3 kap. 2 § körkortslagen (1998:488) får körkortstillstånd endast ges till den som med hänsyn till sina personliga och medicinska förhållanden kan anses lämplig som förare av ett körkortspliktigt fordon. När man prövar en sökandes lämplighet med hänsyn till de personliga förhållandena förutsätter man att sökanden inte är opålitlig i nykterhetshänseende och i övrigt kan antas komma att respektera trafikreglerna och visa hänsyn, omdöme och ansvar i trafiken. Transportstyrelsen ser till om sökanden tidigare ha dömts för brott. Man kan nekas körkortstillstånd om man tidigare dömts för grövre brott, såsom rattfylleri, och drogrelaterade brott.

Att du eventuellt kommer att dömas för en vandalisering torde inte vara ett hinder för att du ska nekas körkortstillstånd.

Hoppas att svaret var till din hjälp. Har du flera funderingar kan du ställa en ny fråga till Lawline.

Hälsningar

Bartu Bugdayli
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (992)
2021-11-30 Rattfylleri och läkarintyg
2021-11-30 Lättare att ta körkort innan jag får en fällande dom?
2021-11-30 Kan körkort återkallas innan dom fallit?
2021-11-30 Vad gäller om prövotiden för körkort hinner gå ut innan en återkallelse fastställs?

Alla besvarade frågor (97581)