Fråga om störande grannar

2017-10-03 i Hyresrätt
FRÅGA
Kan även mindre höga ljud under dagtid betraktas som störning i lagens mening? Kan även dunsande ljud, springande så att det dunsar i golvet/taket, högljutt prat, skrikande etc. betraktas som störning, om det pågår mer eller mindre konstant hela dagen, varje dag? Ljudet är så pass högt att det hörs igenom trots att man sätter på sig hörlurar. Det handlar alltså inte om hög musik eller att det sker kvälls- eller nattetid, men det är så pass omfattande i tid att det blir störande. Min dotter har problem med detta gällande en granne boende i lägenheten ovanför (hyresrätt). Hon har varit i kontakt med Hyresgästföreningen, som först sa att det inte är okej att väsnas så ihållande, men sen ändrat sig och sagt att det inte finns mycket att göra. Min dotter har blivit ombedd att föra noteringar om tidpunkter etc. vilket hon gjort i flera veckor. Hon har även försökt spela in ljudet. Min dotter studerar, men har nu väldigt svårt att koncentrera sig på grund av oväsendet från grannen och hon börjar må riktigt dåligt psykiskt av detta. Min dotter har dessutom problem med ångest, vilket inte blir bättre av denna situationen.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Hyresgästens skyldighet att se till att grannarna inte utsetts för störningar
Regler kring detta finns i jordabalkens 12e kapitel, även kallad hyreslagen.
Där framgår det att en hyresgäst ska se till att de som bor i dennes omgivning inte utsätts för störningar som kan vara skadliga för hälsan eller försämra deras bostadsmiljön. Det görs en skälighetsbedömning utifrån den allmänna uppfattningen om vilka störningar som ska tålas. Exempelvis tas det ingen hänsyn till känsliga personer eller till nattarbetande (se här).

Hyresvärden ska ge hyresgästen tillsägelse att se till att störningarna omedelbart upphör. Om grannarna inte rättar sig efter tillsägelsen och störningarna fortsätter kan deras hyresrätt förverkas (42 § 1 st. 6 p. HL).

Avslutning
Det är svårt för mig att avgöra hur skadliga störningarna är och om det klassas som störningar i lagens mening. Men om ljudet är så högt att det även hörs igenom hörlurar och pågår i stort sett varje dag så borde det inte vara något din dotter bara måste acceptera.

I ert fall har din dotter redan varit i kontakt med hyresvärden utan någon framgång. Vad din dotter kan göra då är att själv driva detta i hyresnämnden. Hyresnämnden i sin tur kan då bestämma att hyresvärden ska göra något åt saken, mot förmodan att störningarna är så allvarliga att de klassas som en störning i lagens mening.

Jag skickar en direktlänk till hyresnämndens hemsida - här.

Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!

Vänligen,

Emelie Ström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?