Fråga om spärrtid av körkortstillstånd pga brott

Hej!

Jag är 17 år och har nyligen blivit dömd i rättegången för 3 saker. Olovlig körning, drog rattefylleri och narkotika bruk. Samt så fick jag 800kr i böter och Mini Maria.

De jag undrar är om hur länge kommer mitt körkors tillstånd att bli uppskjutet? Alltså när kan jag ta körkort?

Tack i förväg!

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I körkortslagen framgår vem som kan få körkortstillstånd (se här). Det krävs att man anses vara en lämplig förare där både personliga och medicinska förhållanden beaktas. Jag tänkte enbart gå in på de personliga förhållandena i mitt svar.

Personliga förhållanden
Vad gäller de personliga förhållandena ser man bland annat över hur personen kommer respektera trafikreglerna, visa hänsyn, omdöme samt ansvar i trafiken. I och med att du har brutit mot trafikreglerna genom att köra utan körkort samt dömts för drograttfylleri skulle det kunna argumenteras för att du inte är lämplig att få körkortstillstånd och det går att ifrågasätta ditt omdöme samt hur väl du visar hänsyn samt tar ansvar i trafiken.

Vad händer om man inte anses lämplig i trafiken?
Det är Transportstyrelsen som får återkalla körkortstillståndet om någon inte anses lämplig. De får alltid information från polisen när någon begått ett brott och kan då återkalla körkortstillståndet (se här). När körkortstillståndet nekas så kommer en spärrtid att gälla. Spärrtiden varierar från en månad till tre år (se här).

Sammanfattningsvis går det alltså att argumentera för att du inte är lämplig att få körkortstillstånd

på grund av den olovliga körningen samt drograttfylleriet. Nekas du körkortstillstånd kommer en spärrtid att gälla men hur lång den blir kan jag däremot inte svara på

Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!

Vänligen,
Emelie StrömRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Offentlig rätt och Trafik och körkort? Vi hjälper dig till fast pris!

Körkortsärende4995 kr

Gäller ett yttrande eller överklagande. Du skriver själv under och skickar in yttrandet eller överklagandet. Vill du hellre bli företrädd av Lawline? Vänligen klicka här.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning