Fråga om smitning

2016-12-31 i Trafikbrott
FRÅGA
jag är misstänkt för smitning vid trafikolycka. Jag har själv inte märkt att en olycka skulle ha inträffat. Vittnen finns som identifierat bil och olyckans förlopp som inträffade vid ett övergångsställe där en person i permobil skall ha blivit påkörd av mig med vänster framhjul på fotsteget på permobilen. Olyckan skall ha skett mitt på övergångsstället. Jag svängde in på sidogatan från huvudgatan till vänster om sidogatan. Min fråga är hur ska jag förhålla mig vid utredande förhör för att inte bli anklagad för smitning?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Brottet smitning framgår av 5 § Lagen om straff för vissa trafikbrott och lyder enligt följande:

Om en vägtrafikant, som med eller utan skuld haft del i uppkomsten av en trafikolycka, genom att avlägsna sig från olycksplatsen undandrar sig att i mån av förmåga medverka till de åtgärder, vartill olyckan skäligen bör föranleda, eller om han undandrar sig att uppge namn och hemvist eller att lämna upplysningar om händelsen, döms till böter eller fängelse i högst sex månader.

Om du inte märkt att en olycka skett så har du saknat uppsåt vilket är en förutsättning för att du ska kunna bli dömd för brottet. Vid ett förhör bör du förklara alla omständigheter du känner till och vidhålla att du inte märkt att en olycka skett. Om olyckan var av så ringa omfattning att den är svår att märka kan den inte ha inneburit några större skador, så även om rätten skulle bedöma dig som skyldig bör straffet stanna vid böter.

Sammantaget bör du alltså vara så utförlig du kan i din berättelse och göra det tydligt att du inte märkte att en olycka skett. Jag hoppas att du är nöjd med ditt svar, om inte, eller om du har närmre funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Beatrice Walldov
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (1050)
2020-11-30 Hur länge kommer körkortet vara indraget på grund av fortkörning?
2020-11-30 hur påverkas körkortet av upprepad rattonykterhet?
2020-11-29 Kan ägaren till bilen straffas om föraren inte har körkort?
2020-11-28 Skyldighet att uppge förare vid hastighetsöverträdelse?

Alla besvarade frågor (86803)