Fråga om sambo blivit lurad vid bodelning.

FRÅGA
2014 separerade jag och mitt ex. Vi ägde ett hus ihop, vi stod för hälften var på lån, och han skulle bo kvar. Nu i efterhand börjar jag tro att han lurade mig. Vi köpte huset för 2 miljoner och efter 6 år när vi separerade så var huset värderat till 3 miljoner. Han fick mig att skriva på ett gåvobrev och summan han kom fram till att jag skulle få var 100 000 kr. Ung och dum gick jag med på detta. Men kan det stämma att det var en rimlig summa i förhållande till lånen och husets värde?
SVAR

Hej! Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Sambolagen
Vilken tråkig situation det låter som att du hamnat i. När ett par som inte varit gifta valt att gå skilda vägar så tillämpar man sambolagen, läs den här. Om någon av parterna begär det så gör man en bodelning. I bodelningen ingår bostad och bohag, bohag är sådant som möbler m.m. Bodelningen går till på så sätt att man räknar ut ett marknadsvärde av egendomen sedan gör man avdrag på skulder och delar värdet på två mellan parterna.

Nu vet jag inte hur höga skulder ni hade på bostaden, men om ditt ex uträkning skulle stämma skulle det betyda att ni hade huset belånat till 2800 000. Eftersom att marknadsvärdet låg på 3 000 000 och man ska dra av skulderna (x) och resultatet sedan delas på två och du fick 100 000 så betyder det att x i fallet skulle varit 2800 000. Om huset var belånat med mindre pengar än vad som ovan skrivits så betyder det att du fått för lite pengar. Om det inte fanns andra gemensamma skulder såklart.

Tidsfristen
Även om ni aldrig gjorde en s.k. bodelning utan att du bara fick ett gåvobrev på 100 000 så finns det en tidsfrist på hur länge man kan begära en bodelning. Det krävs det att personen begär bodelningen inom ett år från den dag då förhållandet upphörde. Eftersom att det nu gått längre än tre år sedan samboförhållandet upphörde så har rättigheten till bodelningen tyvärr försummats.

Bedrägeri
Det kan också vara värt att titta närmre på om ditt ex utsatte dig för bedrägeri på något sätt. Jag skulle rekommendera dig till att kontakta en jurist som kan kolla närmare på din situation. Det känns tråkigt om det skulle röra sig om mycket pengar.

Lycka till med allt!

Vänligen,

Elin Gustavsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?