Fråga om rätten att kasta ut sambos saker och byta lås

2017-11-19 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Jag och min sambo flyttade till ett gemensamt hyreshus för snart 7 år sedan . När vi flyttade in hade jag min folkokbföring dit. Men efter några år så började vi tjafsa mycket så hon tvingade mig att ha adressen till mina föräldrar. Det var bara för att om hon ringde polisen så skulle jag bara ut för jag Stig inte skriven där. Nu är vi där igen men utan polis så har hon slängt ut mina saker i sopsäckar å bytt lås. Vad jäller egentligen jag står ju med som med hyrare på kontraktet ?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Först och främst vill jag börja med att beklaga den situation du hamnat i.

Eftersom att ni båda står på hyreskontraktet så har ni båda lika mycket rätt till lägenheten. Genom att din sambo agerat som hon gjort genom att dels slänga ut dina saker i sopsäckar och dels byta lås, så har hon begått två brottsliga handlingar.

Rätt att kasta ut annans saker?
Om det är så att din sambo har kastat ut dina saker på gatan utan din tillåtelse så att din besittning till dem har rubbats, har hon gjort skyldig till brottet egenmäktigt förfarande Om det istället är så att sakerna faktiskt har slängts så utgör det brottet olovligt förfogande (se här).

Rätt att byta lås?

Gällande fråga om låsbytet så kan också röra sig om brottet egenmäktigt förfarande (se här). I och med att jag uppfattat det som att du är hyresgäst så har du besittningsrätt till hyreshuset och och någon då olovligen rubbar din besittning genom att byta lås utan att du vet om det, så har brottet egenmäktigt förfarande begåtts.

Handlingarna din sambo begått är alltså något du kan polisanmäla.

Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!

Vänligen,

Emelie Ström
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?