Fråga om oskälig höjning av lokalhyra

2017-07-14 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej,Jag hyr en liten butiks lokal som jag idkar näringsverksamhet i sedan 8 år tillbaka. Hyresvärden vill höja hyran 120% och påstår att hyran inte höjts på 18 år. Denna fastighetsägare har dock ägt fastigheten i 2 år.Jag har inte fått någon hyreshöjning under de 8 år jag varit här.Men hur mycket får en hyresvärd egentligen höja hyran vid ett tillfälle?
SVAR

Hej, vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Till att börja med så måste hyresvärden säga upp avtalet om höjning av lokalhyra ska göras. Hyresvärden kan sedan bli ersättningsskyldig gentemot dig som hyresgäst om den nya hyran inte anses vara skälig. Hyr mycket hyran får höjas vid ett tillfälle finns inget specifikt svar på. Utan vid höjning av hyran utgår man från marknadspriset för liknande lokaler på orten vid tidpunkten för hyrestidens utgång (se här). Om en höjning på 120 % anses skälig eller inte avgörs därför efter en jämförelse med hyran för liknande lokaler.

Indirekt besittningsskydd
Som lokalhyresgäst har du ett indirekt besittningsskydd om du hyrt lokalen i mer än 9 månader innan villkorsändringen sker (se här). Om hyreshöjningen anses oskälig blir hyresvärden i sådant fall ersättningsskyldig gentemot er (se här).

Om den nya hyran däremot inte anses som oskälig är hyresvärden inte ersättningsskyldig gentemot er och då är det upp till dig som hyresgäst att antingen acceptera de nya villkoren (den höjda hyran) eller flytta från lokalen.

Avslutningsvis
För att få rätt till en eventuell ersättning råder jag er att vända er till hyresnämnden för medling. Detta måste göras inom två månader från det att hyresvärden sagt upp avtalet med villkorsändring. Om du som hyresgäst inte gör detta innan tvåmånadersfristen förlorar ni eventuell rätt till ersättning.
Att hänskjuta en sådan fråga till hyresnämnden kostar inget. Mer om detta kan ni läsa på hyresnämndens hemsida - här och här.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänlig hälsning,

Emelie Ström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1583)
2021-07-26 Hyresvärden har sagt upp avtalet innan tillträdet har skett
2021-07-25 Rätten att veta sina hyresvillkor
2021-07-23 Hur lång uppsägningstid har jag då jag hyr ett radhus av en privatperson?
2021-07-13 Kan du säga upp din hyresgäst för att den har fört sig illa och skrämt andra hyresgäster?

Alla besvarade frågor (94235)