Fråga om hur lång tid studieledighet kan beviljas

2017-06-07 i Studieledighet
FRÅGA
Hejsan!Jag har en fråga angående min studie ledighe! Jag har nu varit studie ledig i snart 1 år, men vill gärna fortsätta med detta? Jag är fastanställd i Partille kommun inom vården och har jobbat där sen 2011! Har jag rätt att fortsätta min studie ledighet? Studiena är i ca 3 år till! Hur lång tid har jag rätt att få studieledughet?Väldigt tacksam! / M.A
SVAR

Hej, vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om tjänstledighet finns i lag (1974:981) om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning, även kallad studieledighetslagen - se här.

Den som varit anställd hos samma arbetsgivare de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren har rätt till tjänstledigt för studier (se här). Ledigheten ska sedan beviljas för den tid som utbildningen tar. Det finns alltså ingen gräns för hur lång eller kort tid ledigheten får vara, utan det styrs av utbildningens längd.

För att få fortsatt tjänstledighet kan din arbetsgivare däremot kräva att du kan visa upp en studieplan, ett antagningsbevis eller dylikt. Arbetsgivaren har även möjlighet att skjuta upp den begärda ledigheten i upp till ett halvår (se här).

Sammanfattning

Om du ska studera i 3 år till har du alltså rätt att få tjänstledigt under denna tid, eftersom du varit anställd den tid som krävs. Men du kan behöva visa upp studieplan eller liknande samt få ledigheten uppskjuten 6 månader.

Vänligen,

Emelie Ström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Studieledighet (137)
2021-07-23 Fråga rätt till tjänstledighet för att studera
2021-05-08 Kan man kräva att få arbeta om man är heltids tjänstledig för studier?
2021-04-27 Condictio indebiti, åternetalning av felaktigt utbetald lön
2021-04-13 Kan jag söka ett annat jobb under tiden jag är tjänstledig för studier

Alla besvarade frågor (94471)