Fråga om det är brottsligt att hyra ut hyreslägenhet utan tillstånd

2017-11-12 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej, Jag hyr en hyresrättslägenhet av en hyresvärd genom att ha fått skriftlig tillåtelse via mail att ta över ett hyreskontrakt från min far. Nu vill jag på prov flytta tillsammans med min flickvän, och hyra ut lägenheten i andrahand. Min hyresvärd motsäger sig dock detta då de anser att jag bara är andrahandshyresgäst. Detta trots att hyran går till hyresbolaget och det inte finns någon annan förstahandshyresgäst, mig veterligen. Det framgår inte av det gamla avtalet (som sträcker sig till 1995) att det skulle röra sig om ett andrahandsavtal.Jag har nu redan skrivit kontrakt med en tjej som vill flytta in omgående eftersom jag trodde att det skulle gå bra med andrahandsuthyrning. Kan jag straffas för att hyra ut lägenheten till henne mer än att få mitt kontrakt indraget?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Att hyra ut en hyreslägenhet utan tillstånd är ett avtalsbrott, men inte olagligt. Konsekvenserna kan därför bli att du förlorar kontraktet men du begår ingen brottslig gärning och kan därför inte straffas på något annat sätt.

Tillstånd kan även sökas hos hyresnämnden

Om det är så att du faktiskt fått ta över din fars kontrakt och är att anse som förstahandshyresgäst, vill jag råda dig om att vända dig till hyresnämnden innan du hyr ut utan tillstånd. Om hyresvärden nekar och en hyresgäst har godtagbara skäl till andrahandsuthyrning kan denne istället få detta godkänt av hyresnämnden. Till godtagbara skäl hör bland annat att provbo med sin partner, vilket ju är fallet för dig.

Ansökan om tillstånd hos hyresnämnden hittar du här!

Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!

Vänligen,

Emelie Ström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2056)
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?
2021-09-12 Hur blir man av med en hyresgäst som vägrar flytta?
2021-09-09 Uppsägningstid vid 15 månaders hyresavtal

Alla besvarade frågor (95665)