Fråga om det är brottsligt att hyra ut hyreslägenhet utan tillstånd

Hej,

Jag hyr en hyresrättslägenhet av en hyresvärd genom att ha fått skriftlig tillåtelse via mail att ta över ett hyreskontrakt från min far. Nu vill jag på prov flytta tillsammans med min flickvän, och hyra ut lägenheten i andrahand. Min hyresvärd motsäger sig dock detta då de anser att jag bara är andrahandshyresgäst. Detta trots att hyran går till hyresbolaget och det inte finns någon annan förstahandshyresgäst, mig veterligen. Det framgår inte av det gamla avtalet (som sträcker sig till 1995) att det skulle röra sig om ett andrahandsavtal.

Jag har nu redan skrivit kontrakt med en tjej som vill flytta in omgående eftersom jag trodde att det skulle gå bra med andrahandsuthyrning. Kan jag straffas för att hyra ut lägenheten till henne mer än att få mitt kontrakt indraget?


Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Att hyra ut en hyreslägenhet utan tillstånd är ett avtalsbrott, men inte olagligt. Konsekvenserna kan därför bli att du förlorar kontraktet men du begår ingen brottslig gärning och kan därför inte straffas på något annat sätt.

Tillstånd kan även sökas hos hyresnämnden

Om det är så att du faktiskt fått ta över din fars kontrakt och är att anse som förstahandshyresgäst, vill jag råda dig om att vända dig till hyresnämnden innan du hyr ut utan tillstånd. Om hyresvärden nekar och en hyresgäst har godtagbara skäl till andrahandsuthyrning kan denne istället få detta godkänt av hyresnämnden. Till godtagbara skäl hör bland annat att provbo med sin partner, vilket ju är fallet för dig.

Ansökan om tillstånd hos hyresnämnden hittar du här!

Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!


Vänligen,


Emelie StrömRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Hyresrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000