Fråga om bodelning

2017-06-06 i Bodelning
FRÅGA
Min pappa blev utslängd ifrån vår hyresrätt lägenhet av mamma när kronofogden kom till vårt hem och sa att växjöhem vill få ut oss ifrån lägenheten 3 dagar efter han kom med beskedet.Eftersom att han inte hade betalat av räkningar och haft flertal sena räkningar inskickade.Så mamma tog över namnet på lägenheten då Min far och mor har varit väldigt osams länge sedan de skilde sig och tog sig möjligen till att sparka ut honom ifrån lägenheten och bo tillsammans med sina 3 barn jag 22 år och två andra 24 och 27 år gammal.Alla barn har jobb och är bra ekonomisk insatta.Problemet är att pappa vill gå till tingrätten och kräva 50% av min mammas tillgångar pengar,bil,soffa,säng eller lägenhet 50% av det hon äger helt enkelt.Anledningen är att han säger att han inte har rätt till att bli utsparkad ifrån sitt hem som en hund.Vem har rätt vem har fel?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som jag förstått det vill du veta om din far kan begära bodelning.

Din pappa kan begära bodelning när som helst. I 9 kap. Äktenskapsbalken så står det under vilka förhållanden, när och på vilket sätt bodelning ska gå till. Om de redan haft en bodelning i samband med att de skiljt sig så kan han inte göra en bodelning igen. När det kommer till vad som ingår i en bodelning så beror det på vad man avtalat om innan, vad som är enskild egendom och vad som är giftorättsgods och så vidare. Men personlig egendom får man behålla om den inte är allt för värdefull. Jag skulle dock rekommendera att prata med någon som arbetar med familjerätt om det nu skulle bli en bodelning.

Sammantfattningsvis: Din pappa har rätt till att göra bodelning vilket skulle innebära att allt som är giftorättgods (inte är enskild egendom) kommer ingå i en bodelning vid skilsmässa. Det kan vara värt att nämna att faktumet att han blivit utkastad inte bör påverka bodelningen i sig.

Jag hoppas att jag har lyckats besvara din fråga!

Mvh,

Stefan Blomqvist
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2943)
2022-01-17 Vem får behålla huset vid skilsmässa?
2022-01-16 När ska bodelningslikviden betalas?
2022-01-11 Arv i bodelning
2022-01-11 Bodelning och äktenskapsskillnad

Alla besvarade frågor (98475)