Fråga om arvsrätt för syskon till sedan 50 år död make

2017-03-24 i Arvsordning
FRÅGA
Min mans 97-åriga faster har avlidit, hennes make avled redan på 50-60-talet. Inga gemensamma eller särkullsbarn fanns i äktenskapet. Fastern har inte gift om sig eller fått andra barn efter detta.Inga av hennes syskon finns heller i livet endast några barn till syskonen, min man, hans syster och en kusin. Bouppteckningsmannen hävdar nu att fasterns (för länge sedan) avlidna makes syskon har arvsrätt. Kan det verkligen stämma? Det handlar om en hel del pengar.Fastern har dessutom skrivit testamente där någon av fd makens släkt inte nämns alls.Ett syskon till fastern emigrerade till USA för länge sen (avliden nu) - hans son går inte att få kontakt med. Ingen vet var den personen finns. idag
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Du skriver att fastern hade upprättat ett testamente. Genom att göra det kan man frångå den legala arvsordning som stadgas i ärvdabalken (ÄB), men undantag till egna barns rätt till laglott (ÄB 7 kap 1 §). Som jag förstår din fråga hade fastern inga barn, och då ska kvarlåtenskapen fördelas helt enligt testamentet där den avlidna makens släkt inte nämns alls. Om inget testamente hade funnits skulle barnen till fasterns syskon ha fått dela på hela arvet, vilket jag uppfattar som din man och hans syster (ÄB 2 kap. 2 §). Som jag bedömer situationen har bouppteckningsmannen ingen grund för sitt påstående att den avlidne makens syskon har arvsrätt.

Med vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1665)
2021-09-19 Kan min systers barnbarn ärva efter mig?
2021-09-17 Kan man ärva av sin fostermoders halvsyster?
2021-09-15 En överblick av den svenska arvsordningen
2021-09-09 Vem ärver vid mord?

Alla besvarade frågor (95763)