Fråga om arv till barn

2017-02-27 i Arvsordning
FRÅGA
Hej,Jag är gift och har två dottrar 10 och 11 år gamla och funderat på att skriva mitt testamnte i så fall med min bortgång, allt av min del går direkt till barnen, då är dem inte myndig än, hur kan man ordna ett lovande testament för barnes bästa?
SVAR

Hej och tack för din fråga.

Om barnen är gemensamma gäller det enligt 3 kap. 1 § ärvdabalken (1968:637) att din maka ärver hela din kvarlåtenskap, barnen ärver din kvarlåtenskap först efter din maka dör. Om du inte vill att din maka ska ärva dig utan att din kvarlåtenskap ska direkt tillfalla dina barn kan du skriva det i ett testamente. Enligt 10 kap. ärvdabalken krävs det för att ett testamente ska vara giltigt att testamentet är skriftligt, att testatorn (den som testamenterar, dvs. i detta fall du) skriver under testamentet, två vittnen ska närvara när du skriver under testamentet, de ska sedan skriva under testamentet och förstå att det är ett testamente de skriver under (vittnena behöver inte veta vad som står i själva testamentet).

Du kan dock inte testamentera bort hela din kvarlåtenskap till dina barn om du är gift. Enligt 3 kap. 1 § andra stycket ärvdabalken gäller det att den efterlevande maken alltid har rätt om så går att ur den avlidne makens kvarlåtenskap få ett värde motsvarande fyra prisbasbelopp (179 200 kr, år 2017), s.k. basbeloppsregeln. Denna rätt går före testamente. Värdet omfattar dock den egendom som den efterlevande make erhållit genom bodelning och efterlevande makes enskilda egendom räknas också med i detta värde.

Hoppas att svaret var till din hjälp. Har du fler frågor är du välkommen att ställa en ny till Lawline.

Hälsningar

Bartu Bugdayli
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1665)
2021-09-19 Kan min systers barnbarn ärva efter mig?
2021-09-17 Kan man ärva av sin fostermoders halvsyster?
2021-09-15 En överblick av den svenska arvsordningen
2021-09-09 Vem ärver vid mord?

Alla besvarade frågor (95761)