Fråga om arv och bröstarvingar.

2017-07-11 i Make
FRÅGA
Hej!Vad bör vi skriva inför giftemål så min blivande make inte behöver ge mina barn av sin bostads rätt?Vi är särbo - han har dyrare bostadsrätt i Stockholm än jag i Karlskrona. Han har inga barn. En äldre mamma och en halvsyster och hennes barn är enda släktingar. Jag har två barn, föräldrar och en syster. Dör min man vill han att jag ska få allt efter honom och är vi gifta blir det väl så. Dör jag först vill vi inte att mina barn ska ha tillgång till hans boende. Han ska inte behöva lösa ut dem för att kunna bo kvar. Hur/vad gör vi??
SVAR

Hej! Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Bodelning
När ett äktenskap upphör på grund utav att en person dör så gör man något som kallas bodelning. Läs mer om detta i äktenskapsbalken. I en bodelning så ska båda makars giftorättsgods ingå. Giftorättsgods är all den egendom som inte är enskild egendom. För att göra något till enskild egendom så kan ni skriva ett äktenskapsförord, se 7 kap. 2 § Äktenskapsbalken. Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan er där ni bestämmer vad som ska vara enskild egendom, jag skulle rekommendera er att skriva äktenskapsförordet med en jurist.

Verkan av äktenskapsförord
Om ni skrivet att bostadsrätten så kommer den inte ingå i bodelningen i fall du dör först, därför blir den inte heller en del av din kvarlåtenskap. Dina barn kan då heller inte göra anspråk på bostaden. Även om din man skulle dö först så kommer inte bostaden ingå i bodelningen, för att undvika krångel så bör han testamentera bostadsrätten till dig. Testamentet bör också skrivas ihop med en jurist.

Lycka till med allt!

Vänligen,

Elin Gustavsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Make (476)
2021-07-02 Vem ärver egendom - efterlevande make eller bröstarvingar?
2021-06-28 Skall den överlevandes konto räknas in i dödsboet vid en eventuell bortgång?
2021-06-27 Vad innebär giftorätten?
2021-06-24 Hur fungerar det att sitta i orubbat bo när det finns särkullbarn?

Alla besvarade frågor (94174)