Fråga om arbetsgivares rätt att skjuta upp arbetstagares ledighet för studier

2017-10-09 i Studieledighet
FRÅGA
Jag är tillsvidareanställd på ett bemanningsföretag sedan många år tillbaka, önskar ta tjänstledigt för studier som startar om 6 månader. Men min arbetsgivare säger nej och påstår att denne kan skjuta på studieledigheten ytterligare 6 månader efter planerad studiestart. Dvs att jag ska vänta 12 månader totalt på studieledighet. Kan det verkligen stämma?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler kring detta finns i lagen om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning.

I lagen framgår det att arbetsgivaren har rätt att skjuta upp ledigheten till senare än vad du som arbetstagare önskar om arbetsgivaren anser att det vore bättre för företaget. Arbetsgivaren får på egen hand skjuta upp ledigheten i 6 månader, men skäl till varför måste anges (se här). Skulle arbetsgivaren vilja skjuta upp din ledighet mer än 6 månader så krävs det dock samtycke från facket på ditt jobb (se här).

Med andra ord, om du vill ha tjänstledigt för studier om 6 månader har din arbetsgivare rätt att på egen hand skjuta på denna ledighet ytterligare 6 månader. Alltså kan det dröja 12 månader tills du får din ledighet beviljad.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Emelie Ström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?