Fråga om användande av pantbrev i fastighet

2016-12-05 i Fastighetspant
FRÅGA
Hej har köpt ett hus kontant, vilket det fanns sju pantbrev på, som blev lösta i samband att jag köpte huset av mäklare, om jag nu vill nyttja ett hur gör jag då och vart finns dom att tillgå
SVAR

Hej! Tack för att du ställt din fråga till oss på Lawline!

Pantbrev kan utfärdas i två former, antingen i pappersform eller i elektronisk form (datapantbrev). Om de pantbrev som finns på ditt hus är i pappersform var säljaren och mäklaren skyldiga att ge dig dessa i samband med att du köpte huset. Om pantbreven istället utgjorde datapantbrev finns de dock elektroniskt hos inskrivningsmyndigheten (lantmäteriet).

Det jag rekommenderar dig att göra är att ringa till inskrivningsmyndigheten (lantmäteriet) och fråga om i vilken form de pantbrev som finns på ditt hus är i. Om du får reda på att pantbreven är i pappersform bör du omedelbart kontakta säljaren / mäklaren och kräva att få tillgång till dessa pantbrev. Om pantbreven istället är i elektronisk form (datapantbrev) kan du i samband med att du ringer inskrivningsmyndigheten säga att du vill använda ett av pantbreven för ett lån varefter inskrivningsmyndigheten (lantmäteriet) kommer att hjälpa dig.

På denna länk hittar du kontaktuppgifter till inskrivningsmyndigheten (lantmäteriet).

Med vänlig hälsning

Gustaf Otterheim
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Fastighetspant (66)
2020-11-16 Pantsättning av bostadsrätt
2020-11-01 Vad innebär pantbrev med lika rätt?
2020-10-31 Kan man pantsätta ett hyresavtal?
2020-10-23 Krävs den andra sambons samtycke för att belåna den gemensamma fastigheten?

Alla besvarade frågor (86880)