Fotografering på offentlig plats

FRÅGA
Är det olagligt att fotografera någon på offentlig plats och spara i sin telefon utan att personen har blivit tillfrågad?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

När det gäller fotografering på offentlig plats är huvudregeln att du får lov att fotografera vem du vill utan samtycke. Det finns dock undantag från huvudregeln:

Kränkande fotografering

Det är olagligt att fotografera en person som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller på något liknande utrymme om personen inte har gett sitt samtycke (4 kap 6a§ BrB).

Förtal

Det är också olagligt att ta bilder som utpekar någon annan som brottsling eller klandervärd eller på något sätt utsätter personen på bilden för missaktning från andra (5 kap 1§ BrB).

Ofredande:

Ifall bilden är tagen på ett sätt som antastar någon annan, utsätter personen för störande kontakt eller på annat sätt är hänsynslös kan den vara olaglig på grund av ofredande (4 kap 7§ BrB).

Slutsats:

Om du har tagit en bild på en offentlig plats och sparar den är det som huvudregel lagligt och du har ingenting att oroa dig över. Det blir dock olagligt om bilden innefattar sådant innehåll som räknades upp i undantagen ovan, även om du inte skulle sprida bilden vidare.

Hoppas du känner att du har fått svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att ställa ytterligare frågor till oss på Lawline.

Vänliga Hälsningar,

Josefine Bågholt
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
19Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-30 09:27
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB (832)
2019-10-19 Olaga hot från ungdomar
2019-10-18 Får en lärare spela in ett möte med rektorn?
2019-10-16 Min granne för högt oljud som stör mig, vad kan jag göra?
2019-10-13 Vart går gränsen för bostaden vid hemfridsbrott?

Alla besvarade frågor (73827)