Fotograferad utan vetskap på jobbet, är det tillåtet?

FRÅGA
Hej, en fråga, jag arbetar som städare på ett företag vars en av våra kunds chefer tog kort på mig när jag låg och vilade i lunchrummet på jobbet på min lunch och skickade kortet till min chef. Får man göra så?
SVAR

Hej, och tack för din fråga.

Det är i regel inte olagligt att fotografera andra människor oavsett om de befinner sig på en allmän plats eller inte. Däremot tillkom för några år sedan brottet kränkande fotografering. Det innefattar när någon olovligen tar upp en bild på någon som "befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller ett annat liknande utrymme". Det måste alltså ske på en viss typ av plats för att vara otillåtet enligt bestämmelsen. Även om det kan uppfattas som kränkande eller stötande att bli fotograferad i ett sådant sammanhang som du blivit lär det inte vara straffbart som kränkande fotografering.

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB (1208)
2021-07-31 Kan man bli straffad om man sprider nakenbilder/videos eller om hotar om att göra det?
2021-07-31 Förhindra grannar från att använda ens brygga
2021-07-31 Träna lös hund på allmän plats
2021-07-28 Får man filma och fotografera andra personer?

Alla besvarade frågor (94605)