Förvärva amerikanskt medborgarskap

2020-12-17 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej! Jag är född i sverige 60 år min mamma emigrerade till USA 1960 bodde där i 10 år gifte sig med en amerikan avled 1970. Kan jag bli amerikansk medborgare lättare om min mamma var det? Jag har bott hela mitt liv i Sverige
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Förvärv av medborgarskap

Frågan tar i stort sett enbart sikte på den amerikanska regleringen i lag. Jag kan dock erbjuda en översiktlig redogörelse för hur en person kan bli amerikansk medborgare. För mer konkreta svar så föreslår jag dock att du vänder dig till den amerikanska ambassaden i Sverige. Det finns olika sätt för en person att förvärva ett medborgarskap i ett land. Olika länder hanterar nämligen frågan om medborgarskap på olika sätt. I Sverige så är utgångspunkten att en person förvärvar svenskt medborgarskap om någon av föräldrarna är svensk medborgare. I USA så är dock utgångspunkten att en person förvärvar amerikanskt medborgarskap om personen är född i USA.

Anhörighetsvisum

Det framgår av din fråga att du är född i Sverige, vilket betyder att du inte omfattas av denna reglering. Från den information som finns om hur en person förvärvar ett amerikanskt medborgarskap så framgår det inte att det skulle bli lättare att bli amerikansk medborgare enbart på grund av att personens föräldrar emigrerade till USA och blev amerikanska medborgare på grund av äktenskap. Det finns visum som är kopplade till relationen mellan en amerikansk medborgare och en icke-amerikansk medborgare. Exempelvis så finns det ett visum för direkt anhörighetsinvandring och ett visum för närståendeinvandring. Dessa typer av visum tar dock främst sikte på barn till amerikanska medborgare som inte fyllt 18 år än eller makar till amerikanska medborgare. Då den medlem i din familj som var amerikansk medborgare redan har avlidit så kan du förmodligen inte ansöka om ett visum på denna grund. Det kan dock påpekas att om det skulle vara så att du blev amerikansk medborgare så tillåter den svenska lagen att du har dubbelt medborgarskap, dvs både svenskt och amerikanskt (Lag om svenskt medborgarskap).

Om du har några ytterligare frågor så är du varm välkommen att återkomma till oss!

Med vänliga hälsningar

Felicia Hauzenberger
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1157)
2021-04-17 Uppehållstillstånd genom anknytning utan att lämna landet
2021-04-17 Vad innebär försörjningskravet och hur uppfylls den?
2021-04-14 När bör vi begära avgörande av ärende om uppehållstillstånd?
2021-04-10 Hur styrker man sin identitet vid ansökan om uppehållstillstånd?

Alla besvarade frågor (91353)