Fortsatt betalning av hyra vid sambouppbrott

FRÅGA
Hej min grabb o hans flickvän har flyttat ihop i en hyreslägenhet som ingen av dom hade innan.(Vi tror dock att förhållandet kommer att upphöra inom en ganska snar framtid)Om förhållande upphör så kommer hon att bo kvar.Det vi undrar är vad har ha för skyldigheter gällande bostaden.Hur länge måste han betala del av hyran el mm efter det att han flyttat ut ?
SVAR

Hej!

Tack för din fråga.

Det verkar som att din son, vid ett uppbrott med flickvännen, inte kommer behöva betala någon hyra när han flyttat ut.

Eftersom att din son och hans flickvän flyttat in i och hyr lägenheten tillsammans utgör den samboegendom. Huvudregeln lyder att om en bodelning skulle begäras vid ett uppbrott kommer den som bäst behöver bostaden få den. I deras fall verkar det som om de redan avtalat om att flickvännen kommer få behålla lägenheten vid ett eventuellt uppbrott. Din son kommer då inte ha någon skyldighet att betala hyra, utan behöver bara flytta ut ur lägenheten.

Hoppas detta besvarar din fråga.

Joéla Ehnberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2967)
2021-07-31 Bil utgör inte samboegendom - ej föremål för bodelning
2021-07-31 Bodelning av samboegendom
2021-07-31 Utgör ett nybygge på en tomt samboegendom?
2021-07-31 Vad ska ingå i ett samboavtal?

Alla besvarade frågor (94565)