FrågaOFFENTLIG RÄTTÖvrigt07/03/2018

Förtroendeskadlig bisyssla och arbetstagare rätt till studieledighet

Hej!

Kan studier anses vara en bisyssla enligt LOA?

Kan en offentlig arbetsgivare kräva en ansökan om bisyssla för studier som har en kursplan, t.ex läkarprogrammet?

Kan en offentlig arbetsgivare neka tjänstledighet för studier med hänvisning till att det är en förtroendeskadlig bisyssla?

Med vänlig hälsning

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Med bisyssla förstås i princip varje syssla eller verksamhet som en arbetstagare har vid sidan av sin anställning och som inte är hänförlig till privatlivet. En bisyssla kan för en arbetstagare vara tillåten eller otillåten. De otillåtna bisysslorna brukar delas in i tre kategorier:

Förtroendeskadliga bisysslor Arbetshindrande bisysslor Konkurrensbisysslor

En och samma bisyssla kan falla under alla tre kategorierna, dvs. vara på en gång förtroendeskadlig, arbetshindrande och konkurrerande med arbetsgivaren.

När det gäller förtroendeskadliga bisysslor så säger lagen att en statsanställd inte får ha någon anställning, något uppdrag eller utöva någon verksamhet som kan rubba förtroendet för hans eller hennes eller någon annan arbetstagares opartiskhet i arbetet eller som kan skada myndighetens anseende (se Lagen om offentlig anställning 7§).

Lagregeln träffar inte sådan verksamhet som typiskt sett får anses höra hemma på området för den anställdes privatliv och vad därmed omedelbart har samband (se AD 1991 nr 99). Fritidsintressen, studier och liknande anses alltså inte vara en förtroendeskadlig bisyssla. Däremot är fackliga, politiska eller andra ideella förtroendeuppdrag att se som bisysslor, som i vissa fall kan omfattas av ett förbud om de anses förtroendeskadliga.

Förbuden mot arbetshindrande bisysslor och konkurrensbisysslor regleras för statsanställda i Allmänt löne- och förmånsavtal (ALFA). I detta kollektivavtal framgår även arbetsgivares befogenhet att förbjuda bisysslor. Bestämmelser om bisysslor kan även finnas i enskilda anställningsavtal.

Lagstadgad rätt till ledighet för studier

När det kommer till anställdas rätt till ledighet för studier regleras det främst i Lag (1974:981) om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning. I princip all utbildning, allmän och facklig utbildning såväl som yrkesutbildning, omfattas av lagen.

I står det att arbetstagare i allmän eller enskild tjänst, som vill undergå utbildning, har rätt till ledighet i enlighet med lagen. I begreppet "undergå utbildning" ligger att studierna skall utmärkas av en viss planmässighet samt att syftet med verksamheten huvudsakligen skall vara att förmedla kunskaper och insikter i något avseende. Från studieledighetslagens tillämpningsområde kan man därmed utesluta sådan verksamhet som främst innefattar opinionsbildning eller rådslagsverksamhet. Viss verksamhet som liknar eller inrymmer utbildning kan alltså falla utanför lagens tillämpningsområde. Verksamhet som benämns utbildning men som i själva verket är något annat skall självklart heller inte kunna medföra ledighet.

Slutsats

Som jag ser det så torde arbetsgivaren inte kunna neka tjänstledighet med hänvisning till att det är en förtroendeskadlig bisyssla såvida studierna faller in under begreppet "undergå utbildning". Att studera på läkarprogrammet är inte en förtroendeskadlig bisyssla. Om en utbildning dock främst innefattar opinionsbildning och sker som ett led i ett uppdrag så skulle det kunna ses som en bisyssla som kan vara oförenlig med viss anställning. Detta om studierna anses rubba förtroendet för din opartiskhet i arbetet eller skada myndighetens anseende.

Hoppas du har fått svar på din fråga och har du fler får du gärna återkomma!

Vänligen,

Anja BartholdssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Offentlig rätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo