Förtalad av granne

Hejsan. Har en granne som håller på att prata mycket skit om mig och speciellt min mamma. Hon kalla min mamma för hora mm. På något sätt så har hon börjat gå på mig om min mamma. Annars så går hon gärna runt till andra och sprider massa lögner om att vi ska flytta in till hennes x-sambo mm. Har hört att hon ska spionera och ha koll på vem som är hemma i vårat hushåll och ha koll så fort ingen är hemma. Har tröttnat på detta nu och känner mig lite osäker just för att hon beter sig inte som en normal 50 åring. Vill gärna veta vad jag kan göra/ få hjälp att göra så hon kan sluta. Kan även tillägga att inget ut av det hon säger är sanning utan allting är endast en fantasi i hennes eget huvud. Tack på förhand.

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga!

Om din granne sprider falska rykten om dig eller din mamma kan det vara frågan om förtal (regleras i brottsbalken 5 kap. 1 §, se https://lagen.nu/1962:700#K5P1S1). Med förtal menas att någon pekar ut annan som brottslig eller klandervärd i sitt leverne eller annars sprider uppgift om annan som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning.

Det ska påpekas att med uppgift menas här ett relativt konkret påstående om någon. Rena värdeomdömen av typen "XX är en idiot!" eller "YY är dum i huvudet!" kan inte utgöra förtal. Påståendet som sprids måste alltså vara mer specifikt än så. Det kan till exempel vara att någon prostituerar sig etc.

Om man blivit utsatt för förtal kan man polisanmäla detta. Det tråkiga i sammanhanget är att det krävs rätt mycket för att en åklagare ska väcka åtal för förtal. Det beror på att det finns en åtalsregel enligt vilken åtal för förtal endast får väckas om det kan anses påkallat från allmän synpunkt av särskilda skäl (se https://lagen.nu/1962:700#K5P5S1). Ribban ligger alltså högt och det är sällsynt att åklagare väcker åtal för förtal.

Om åklagare inte väljer att gå vidare är den enda möjligheten att göra det själv. Det kan exempelvis ske genom att man begär skadestånd i en civilrättslig process (lämpligen för allvarlig kränkning genom brott enligt skadeståndslagen 2 kap. 3 §, se https://lagen.nu/1972:207#K2P3S1). Fördelen med det är att beviskraven är något lägre än i ett straffrättsligt mål och begär man ett skadestånd som inte överstiger drygt 22 000 kronor riskerar man också betydligt mindre ekonomiskt än i ett vanligt tvistemål.

Hör gärna av dig om du undrar över något mer.

Vänligen

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Ärekränkning, 5 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo