Förtal vid socialfall

FRÅGA
Hej Kan jag anmäla nån för förtal om de försökt antyda om att sexuell övergrepp ägt rum i syfte med att misskreditera mig som förälder? Detta skedde i samband med ett socialfall där mamman till min dotter är anmäld för misshandel, och hennes stora ogemensamma dotter försökt att prata om mig som en alkoholist och antytt utan närmare detaljer övergrepp i syfte att hjälpa sin mamma som för andra gången blir anmäld för barnmisshandel och därmed försöker med hjälp av sin stora dotter få mig att framstå på det sättet?
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga!

Förtal innebär att man pekar ut någon såsom brottslig eller lämnar nedsättande uppgifter om personen i syfte att utsätta denne för andras missaktning(5 kap. 1 § Brottsbalken (BrB)). Brottet består typiskt sett av att en person lämnar en nedsättande uppgift om en annan person till en tredje person. Att uppgiften har nått en viss spridning krävs inte men det kan vara av betydelse för straffmätningen eller om det istället kan anses vara grovt förtal (5 kap. 2 § BrB). Framförandet kan även ske genom att på något sätt misstänkliggöra någon. Men uttalandet måste ändå vara av en viss bestämdhet.

Eftersom hon har lämnat nedsättande uppgifter om dig och antytt att du förfarit brottsligt i syfte att misskreditera dig är det fullt möjligt att det räknas som förtal.

Däremot, om uppgiften är sann eller om den har skälig grund eller liknande anses det inte vara förtal (5 kap. 1 § 2 stycket BrB).

Hoppas att du fått svar på din fråga.

Med vänlig hälsning,

Michael Butler
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Ärekränkning, 5 kap. BrB (1248)
2021-09-20 Brottsligt att påstå att någon lider av psykisk sjukdom?
2021-09-19 Vad blir straffet för den som anklagar annan för vanvård och misshandel av barn?
2021-09-12 Falska anklagelser.
2021-09-05 Är det förtal att skriva negativa saker om sina grannar på Facebook?

Alla besvarade frågor (95746)