Förtal vid ansökan om arbete

Jag sökte en position som lektor vid ett universitet i Sverige och den ena sakkunniga skrev en hel del falska saker om min resumé. Bl.a. skrev sakkunnig i sitt utlåtande att jag inte var författare till de publikationer som jag skickade in som meriter, detta inkluderar min egen avhandling. Detta trotts att det uttryckligen står i min meritlista att jag är huvudförfattare till alla publikationer om så ej annat är indikerat. Jag fick inte jobbet trotts att jag hade 3 gånger så många publikationer och har handlett sex gånger så många doktorander som den som fick positionen. Är detta tillräcklig grund för en anmälan om förtal eller ärekränkning? Hur skall jag gå vidare med detta?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Förtal

Förhåller det sig så, att en person säger saker till andra för att du ska utsättas för missaktning eller för att du ska framstå som klandervärd, kan personen ha gjort sig skyldig till brottet "förtal" (5 kap. 1 § brottsbalken).

Åtgärd

I de fall det förekommit ärekränkningsbrott, väcker åklagare endast åtal i särskilda fall. Alternativet är att du kan väcka tala såsom målsägande (5 kap. 5 § brottsbalken). Du bestämmer själv om du vill väcka åtal. Skulle du väcka åtal så har du bevisbördan, det vill säga att det är du som måste bevisa att personen har begått brottet. Det är viktigt att tänka på, att du riskerar att få betala rättegångskostnaderna om du förlorar målet.

Det finns alltid möjlighet att upprätta en polisanmälan.

Vill du ha hjälp med att upprätta en stämningsansökan för förtal, kan juristerna på Lawline bistå dig med det. info@lawline.se.

Har du några frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Vänligen

Pontus SchenkelRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Ärekränkning, 5 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo