Förtal på arbetsplats

En förälder till ett barn i min verksamhet har hotat om att anmäla mig för en osanning. Barnet i fråga har en mycket tragisk situation i hemmet, och har anförtrott sig och i flera år berättat hur hon har det. Mamman i sammanhanget har under senaste halvåret drygt börjat bete sig mycket underligt mot mig, och gång på gång hotat att hon skulle gå till min chef för att få mig uppsagd. Dock har hon inte berättat varför, eller vad jag skulle gjort.

Situationen är nu mycket komplex, barnet har slutat i verksamheten, mamman är blockerad från alla sociala medier och på både min privata och t om arbetets telefon (så klart har jag fått tillåtelse till det). Barnet har inte samma uppfattning som sin mor. Barnet har fått annat stöd och hjälp via arbetsplatsen och är även på BUP nu. Mamman har nu hotat min chef att hon ska anmäla mig om hon inte får möten med mig.

Hon har sökt upp mig hemma, kommit till jobbet för att kolla upp mig, sagt sådant som inte är sant, förtalat och spridit osanningar. Ringt till min Mor och berättat om dessa osanningar.

Det främsta skälet till mammans beteende är att hon inte klarar av att dottern har berättat för mig hur hon har det hemma. Det finns också viss odefinierbar svartsjuka inblandad.

Hur ska man på bästa sätt hantera en sådan här situation, och vad har jag som anställd för rättigheter?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Förtal

Förhåller det sig så, att en person säger saker till andra för att du ska utsättas för missaktning eller för att du ska framstå som klandervärd, kan personen ha gjort sig skyldig till brottet "förtal" (5 kap. 1 § brottsbalken).

Åtgärd

I de fall det förekommit ärekränkningsbrott, väcker åklagare endast åtal i särskilda fall. Alternativet är att du kan väcka tala såsom målsägande (5 kap. 5 § brottsbalken). Du bestämmer själv om du vill väcka åtal. Skulle du väcka åtal så har du bevisbördan, det vill säga att det är du som måste bevisa att personen har begått brottet. Det är viktigt att tänka på, att du riskerar att få betala rättegångskostnaderna om du förlorar målet.

Det finns alltid möjlighet att upprätta en polisanmälan.

Vill du ha hjälp med att upprätta en stämningsansökan för förtal, kan juristerna på Lawline bistå dig med det. info@lawline.se.

Jag skulle rekommendera att du talar med din arbetsgivare så att denne kan vidta åtgärder för att personen i fråga inte längre ska kunna komma till ditt arbete.

Har du några frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Vänligen

Pontus SchenkelRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Ärekränkning, 5 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo