Förtal och olaga tvång - kan jag anmäla?

2017-07-30 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej. Detta gäller två olika grejer. Först och främst har min tidigare partner efter att vi gjort slut gått ut med falsk information om mig i form av lögner som han spridit till folk vi båda kände. Detta inkluderade att jag hotat att visa blåmärken (som aldrig existerat) och att jag hotat honom med sex, vilket jag inte ens förstår hur det är möjligt. Inget av det han sagt stämde och han erkände det själv men då var redan skadan skedd och många jag kände blockerade mig och talade illa bakom min rygg. För det andra hade jag tatuerat mig, och när jag träffade min föredetta partner satt vi och pratade i hans bil och han fick ett utbrott då han greppade tag i min arm och höll fast mig, skrek och försökte sig på mig med att kyssas. Min tatuering var knappt en vecka gammal och faktumet att han greppade tag om den gjorde inte bara otroligt ont utan förstörde den. Detta betyder att jag nu måste betala ytterligare massa pengar för att fylla i den. Kan jag anmäla honom för skadestånd? Och finns det något jag kan göra angående det första ärendet?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag kommer att dela upp mitt svar på de två olika ärendena du beskrivit och gå igenom för sig vilka brott det kan tänkas handla om och hur du kan gå vidare med saken.

Första ärendet - Förtal
Att sprida falsk information i syfte att väcka andras missaktning för någon kallas för förtal och är ett brott enligt 5 kap. 1 § brottsbalken. Enligt paragrafen har den som utpekar någon som brottslig eller klandervärd i sitt beteende eller på annat sätt lämnat en uppgift som är ägnad att utsätta personen för andras missaktning gjort sig skyldig till brottet förtal. Det första kriteriet som ska vara uppfyllt för att din före detta partner ska kunna dömas för förtal är att den falska informationen har framförts till någon annan, vilket han ju erkänt att han gjort. Det andra kriteriet är att uppgiften som lämnats ska utpeka dig som brottslig eller klandervärd i ditt beteende eller på annat sätt vara ägnad att utsätta dig för missaktning. Detta betyder att det inte behöver vara så att du faktiskt utsätts för missaktning utan det räcker med att själva uppgiften var ägnad att ha den effekten. De saker din före detta partner har sagt om dig bedömer jag som sådana uppgifter som gör att kriterierna för brottet förtal är uppfyllda. Det du nu kan göra är att ta kontakt med polisen och anmäla honom för brottet.

Andra ärendet - Händelsen i bilen
När det gäller händelsen i bilen är jag osäker på om det går att direkt få ersättning för att tatueringen förstördes. Däremot att din före detta partner försökte sig på dig så som du beskriver och att han hållit fast din arm är sådant som kan göra att han kan dömas för brott och därmed bli skadeståndsskyldig för de skador han orsakat dig.

Det du blev utsatt för i bilen skulle kunna uppfylla kriterierna för brottet olaga tvång, se 4 kap. 4 § brottsbalken. Din före detta partner har med våld (genom att hålla fast din arm) försökt tvinga sig på dig med kyssar. Han har alltså tvingat dig att tåla något. Då det bara var ni två i bilen kan bevisläget här bli svårt eftersom det kommer att stå ord mot ord om han inte erkänner sitt handlande. Något du kan göra är att fotografera armen och den förstörda tatueringen för att bevisa det våld du utsattes för, i det fall att händelsen skulle leda till åtal.
Eventuellt skulle händelsen kunna bedömas som en ringa misshandel då din före detta partner har tillfogat dig kroppsskada, se 3 kap. 5 § brottsbalken. Alternativt kan händelsen bedömas som ett ofredande, se 4 kap. 7 § brottsbalken.

Om händelsen i bilen kommer att kunna leda till att din före detta partner döms för brott är svårt för mig att säga, men mitt råd till dig är att du anmäler båda händelserna till polisen. Alltså att du berättar om både förtalssituationen (första ärendet) och händelsen i bilen. Jag kan även rekommendera att du går in på Brottsoffermyndighetens hemsida där du kan läsa mer om vad det innebär att anmäla någon för brott och vilken hjälp du som brottsoffer kan få i denna situation. Brottsoffermyndigheten har även en servicetelefon dit du kan ringa om du behöver stöd och hjälp, telefonnummer dit är 090-70 82 00.

Om du har en hemförsäkring med överfallsskydd eller olycksfallsförsäkring kan det vara lönt att ringa dit för att höra om du kan få ersättning för din skada. Det är svårt att säga mer då jag inte vet vad du har för försäkring och vilka villkor som finns i försäkringen men det kan alltid vara värt att ringa ditt bolag och fråga.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Cecilia Knutsen
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2638)
2021-07-27 Vad ska jag göra om jag utsätts för olovlig identitetsanvändning och förtal?
2021-07-25 Ny lag om störande musik
2021-07-25 Vinna mål i domstol
2021-07-21 Får jag flytta min f.d. partners kvarlämnade egendom?

Alla besvarade frågor (94332)