Förtal och förolämpning, hur går man till väga?

FRÅGA
Min man & jag har varit tillsammans i 6 år och för några år sedan gick min mamma bort, då började jag dricka för att bedöva sorgsen men åkte sedan på ett väldigt fint hem för kreation som jag betalade själv och där jag var i 30 dagar. Min man berättade efter detta det som varit osv för sin familj och då sätter hans familj igång, det är utefrysning, baktalande, skitsnack, det är skrik mot mig framför mina barn, det är tom så att dom pratar illa om mig på stan som alkoholist och att jag är dålig för deras barn samt barnbarnMin man försöker men lyckas inte få dem att sluta och nu har det gått så långt att jag inte träffar hans barn längre. För 3 veckor sedan ringer hans ex och säger att jag fått sparken från mitt jobb, vilket jag inte har utan jag sa upp mig då jag hittat ett nytt.Hon säger att jag blev uppsagd för att jag drack på jobbet, min man vet att det inte stämmer men jag känner att hon förstör mitt rykte och jag har väldigt bra jobb och kan inte riskera att förstöra mitt namn proffesionellt oxåVad bör jag göra?Hon säger att någon på en mässa sa detta till henne men hon vägrar säga vem
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I mitt svar refererar jag till brottsbalken (BrB), du kan hitta den här.

Förtal, 5 kap. 1 § BrB
Om man utpekar någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller på annat sätt lämnar uppgift som kan utsätta personen för andras missaktning så kan man ha gjort sig skyldig till förtal (5 kap. 1 § BrB), det handlar alltså om att man baktalar någon inför andra människor där det man berättar är av sådan art att det skapar missaktning. Det finns omständigheter som kan göra handlingen försvarlig, t.ex. om man var skyldig att uttala sig och om uppgiften är sann så ska man inte dömas till ansvar (5 kap. 1 § andra stycket BrB). Av det du har beskrivit så skulle jag säga att agerandet från din mans familj och kanske framför allt hans ex kan utgöra förtal.

Förolämpning, 5 kap. 3 § BrB
Om en person uttalar kränkningar och riktar det direkt till personen så kan det röra sig om förolämpning (5 kap. 3 § BrB). Det ska då röra sig om en uppgift som kan såra eller kränka personen. Det är såklart beroende på situationen huruvida något kan utgöra förolämpning eller ej, men beroende på exakt vad och hur din mans familj har sagt saker till dig så skulle det kunna utgöra förolämpning. Om de t.ex. har kallat dig för kränkande ord.

Att väcka åtal
Förtal och förolämpning faller dock inte under allmänt åtal, vilket gör att varken polis eller åklagare blandar sig i ärendet. Det är endast målsägande (den som blivit utsatt för brott) som kan väcka åtal. Om man vill föra personen inför ansvar så får man göra det genom att väcka enskilt åtal, vilket både kan vara svårt och bli dyrt. Enda sättet att en åklagare kan väcka talan är om målsägande anger brottet till åtal och åklagaren bedömer att det anses påkallat från allmän synpunkt (5 kap. 5 § BrB). I förarbetena till lagen (vilket är vägledande för att tolka lagen) så anges två typsituationer då det kan anses vara påkallat från allmän synpunkt; 1) om det finns ett klart samhällsintresse av att brottet beivras och 2) om det finns starka skäl med hänsyn till målsäganden att det allmänna medverkar.

Utan att ha närmare uppgifter om din situation så kan jag endast säga att det bästa är att försöka resonera och förmå personen/personerna att upphöra med att sprida rykten. Om du upplever att dessa uttalanden riskerar att förstöra t.ex. din karriär och du tror att ett åtal skulle kunna få personerna att sluta, så råder jag dock dig att ta närmare kontakt med en jurist. Du kan boka tid med en jurist hos Lawline här.

Hoppas att du känner att du fått hjälp och vägledning i din fråga, om inte är du varmt välkommen att återkomma.

Vänligen,

Fanny Rudén
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?