Förtal då man blir anklagad för att ha lurat en leverantör?

FRÅGA
Hej! Jag har precis blivit anklagad genom mitt arbete för att försöka lura en leverantör på nästan 18000kr. Jag är vanlig anställd men tar otroligt illa upp för deras anklagelser. Nu har de anklagat hela vår butik för detta men det är jag som skött allting kring detta ärende (reklamationsärende)Går detta under förtal? och vad kan jag göra åt saken?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det är fullt möjligt att det kan vara frågan om ett förtalsbrott. Enligt lagtexten ska den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning dömas för förtal (5 kap 1 § Brottsbalken). Det skulle här vara möjligt att i en domstol argumentera för du (pga. dessa uppgifter) blivit utsatt för andras missaktning i och med att du faktiskt blir anklagad för att vara en brottsling.

Svaret är alltså att det mycket väl kan röra sig om ett förtal då du i frågan blir anklagad för någon form av förmögenhetsbrottslighet. Du kan således överväga att inleda en förtalsprocess i domstol. Dock är det här mycket viktigt att påpeka att det alltid är svårt och kräver mycket energi från dig att verkligen bevisa att ett förtalsbrott ägt rum. Vid förtal är du också din egen åklagare dvs. det är du som ansvarar för utredningen, vilket naturligtvis både tar tid och kostar pengar. Detta är bra att ha i åtanke innan man inleder en process kring ett eventuellt förtalsbrott.

Hoppas du känner att du fått ett bra svar på din fråga!

Sebastian Näslund
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll