Förtal av lärare

FRÅGA
Hej !Kan det vara förtal av min sons lärareom jag som förälder förmedlar -epostledes- till skolans rektor min sons beskrivning att "flera elever tjatat till sig fler poäng" vid ett prov?Är det samma som att utpeka läraren för olovlig favorisering?Varken jag -eller min son- kan styrka att "de har tjatat till sig fler poäng".
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt 5:1 st 1 brottsbalken gäller att den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller på annat sätt lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, döms för förtal. Frågan i ditt fall blir således om det mailet du skickat innehåller en uppgift (dvs att flera elever tjatar sig till poäng) som är ägnad att utsätta läraren för annans missaktning. Det skulle kunna vara så att ett påstående om att läraren favoriserar elever är en sådan uppgift som krävs för förtal. Vore så fallet finns dock ett undantag i 5:1 st 2 brottsbalken som säger att det inte är förtal om det var försvarligt att lämna uppgifterna och du hade skälig grund för den. Att på detta sätt försöka påkalla eventuella missförhållanden i skolor måste anses vara försvarligt. Så länge du har skälig grund för att tro att det stämmer (vilket du verkar ha, din son har berättat om det) borde ditt mail inte kunna anses utgöra förtal.

Hoppas att svaret hjälpte och tack än en gång för att du vände dig till Lawline med din fråga!

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Ärekränkning, 5 kap. BrB (1248)
2021-09-20 Brottsligt att påstå att någon lider av psykisk sjukdom?
2021-09-19 Vad blir straffet för den som anklagar annan för vanvård och misshandel av barn?
2021-09-12 Falska anklagelser.
2021-09-05 Är det förtal att skriva negativa saker om sina grannar på Facebook?

Alla besvarade frågor (95761)