Förtal av företag och ägare

FRÅGA
Hej. Jag och min familj var på em camping. Under tiden vi var där så lämnade jag en dålig recension. Ägaren och personal till campingen tvingade mig till att ta bort recensionen annars skulle vi bli avhysta. Efter att vi åkt hem så skrev jag om denna upplevelse på en Facebookgrupp vilket resulterade i att jag fick ett sms från campingen där de hotar med domstol om jag ej tar bort inlägget. Jag hade skrivit hur vi upplevde campingen och sedan skrev jag att ägaren till campingen kommit och skrikit på oss att min recension gör så deras dotter vill ta livet av sig. Jag förklarar I inlägget att jag lider av psykisk ohälsa och att jag reagerat kraftigt och "bröt ihop" när ägaren skrek så. Jag använder ordet "ägaren" och jag namnger campingen. Jag använder inga skällsord eller liknande utan enbart beskrivit vad de sagt och gjort. Nu har det blivit en väldigt stor spridning på detta och folk missaktar campingen. Campingen har dessutom gått ut med ett eget inlägg där de betonar "en viss gäst" för att ha psykiska problem och då jag förklarade för dom att jag lider av psykisk ohälsa när jag fick en panikångestattack under deras "attack" på campingen och att jag även berättat detta i mitt egna Inlägg, gör att jag och väldigt många andra förstår att det är mig och min psykiska hälsa de hänger ut. De referar även till att deras gäster som stannat kvar är "NORMALA". Kan campingen eller ägaren anmäla/stämma mig för något? Jag lade dessutom ut en bild på smset de skrev.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Först och främst vill jag beklaga det inträffade. Utifrån din berättelse förstår jag det som att campingen och ägaren har reagerat på din recension och ditt spridande i sociala medier och utifrån det hotat om anmälan/stämning. Utan att veta exakt på vilken grund campingen och ägaren tänkte stämma dig är det närmast till hands att gissa på att det skulle röra sig om ett förtalsmål.

Förtal är ett brott och finns lagstadgat i 5:1 brottsbalken. Enligt förtalsparagrafen döms den som utpekar annan som brottslig eller klandervärd eller lämnar uppgift som är ägnad att utsätta personen för andras missaktning för förtal. Endast privatpersoner kan förtalas. Det innebär att företag aldrig kan förtalas och att din kritik mot campingen således inte kan vara förtal.

Ägaren är dock en privatperson och därmed möjlig att förtala. Ett utpekande enligt förtalsparagrafen måste inte vara namn och bild exempelvis, utan det kan vara tillräckligt specifikt att skriva ägaren till campingen, om det lätt går att hitta vem ägaren till campingen är.

Förtalsparagrafen är dock inte så hård att varje uttalande som är ägnat att utsätta en annan för missaktning är förtal. Sådana utpekanden får göras, så länge de är sanna och försvarliga. Försvarligt kan utpekandet vara till exempel om det är av allmänintresse. I ditt fall har du som konsument upplyst andra personer om en upplevelse av en camping, där ägaren har haft en stor del i hur du har blivit bemött. Enligt min mening måste ett sådant uttalande vara försvarligt. Så länge det du skrivit om ägaren varit sant kan det enligt min uppfattning inte vara förtal.

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Ärekränkning, 5 kap. BrB (1234)
2021-07-27 Vad är preskriptionstiden för förtal och förolämpning?
2021-07-24 Förtal att varna för personer som friats?
2021-07-23 När övergår skvaller i förtal?
2021-07-22 Hur anmäler man brott?

Alla besvarade frågor (94275)