Försörjningskravet vid anknytning, närmare om bostadskravet
Hej
Mina föräldrar äger en bostadsrätt på 160kvm.
Bostadsrätten har 6 sovrum samt 3 toaletter ett kök och en köksvrå.
Eftersom försörjningskravet är något som måste uppfyllas har jag ännu inte ansökt till migrationsverket, utan vill först uppfylla försörjningskravet.
Jag och mina föräldrar har avtalat om att jag ska hyra nedervåningen. Det ger mig tillgång till 2 rum, 1 toalett och köksvrå samt en egen ingång.
Jag har fast jobb sen många år tillbaka med en god inkomst. Vi är 4 personer totalt som bor här idag. Och planen är att jag och min fru flyttar ner så att vi kan hjälpa mina föräldrar.
Som alternativ funderar jag om det är bättre att stå som delägare av bostadsrätten.
Är det fortfarande något som skulle innebära att jag får ett nekande svar från migrationsverket? Hjälper situationen om jag står som delägare?
Lawline svarar
Försörjningskravet innebär att du ska kunna försörja både dig och anknytningspersonen samt att du har en bostad av tillräcklig storlek och standard för er. Detta framgår av 9 § i lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige.
Din inkomst ska efter avdragen boendekostnad uppgå till ca 8 000 kr om ni är två vuxna + ca 3 000 kr per barn (4 kap. 4 § utlänningsförordningen). Baserat på din fråga verkar du uppfylla inkomstkravet.
Bostadskravet innebär att bostaden ska ha en skälig standard och vara av lämplig storlek. För två vuxna ska bostaden ha minst ett rum och kök eller kokvrå. Om barn ska bo i bostaden ska bostaden ha fler rum (två barn kan dela ett rum). Detta framgår av Migrationsverkets föreskrifter om försörjningskravet vid anhöriginvandring (MIGRFS 02/2017).
Att bo inneboende lever inte upp till kravet på bostad (SOU 2008:114 s. 97). Det står inte helt klart huruvida delägare av bostadsrätt är tillräckligt. Kravet på bostad har sin grund i att osäkra bostadssituationer medför att man kan tvingas byta bostad ofta och med kort varsel (SOU 2008:114 s. 12). Att vara delägare måste anses bota denna risk till stor del. Det är därför fördelaktigt för er om du skaffar dig delägarskap i bostadsrätten.
Ni bör argumentera för att ni har en bostad av skälig standard och lämplig storlek samt att det är en säker upplåtelseform som innebär att ni tryggt kan bo kvar där utan tidsbegränsningar. Behöver ni hjälp med att framställa goda argument rörande bostadskravet, vänligen hör av er till mig så kan vi diskutera uppdraget och vilka kostnader som tillkommer. Min mailadress är soroosh.parsa@lawline.se