Förskott på arv till barnen

2019-07-21 i Förskott på arv
FRÅGA
Hej, vi har en sjöbod m båtplats i Norge som vi tänkt sälja. Pengarna från försäljningen vill vi dela som förskott på arv till våra tre barn. Två är boende i Sverige, där vi också är bosatta, en bor i Italien. Det kommer att bli ca 200000 per barn. Är det lovligt att skicka pengarna direkt från vårt norska bankkonto till barnen?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder till Lawline!

Det korta svaret är att det inte ska utgöra några problem. När en gåva sker till bröstarvingar (barn) räknas det normalt som ett förskott på arv, vilket sedan avräknas mot barnens arv (se 6 kap 1 § Ärvdabalken). Vill man underlätta en framtida bouppteckning går det utmärkt att skriva ett inbördes avtal vilket tar upp förskottets storlek och värde.

Den omständigheten att pengarna innehas på ett norskt bankkonto förändrar inte bedömningen en gåva är lovlig eller inte. Däremot är det viktigt att beakta omständigheten att överskottet från försäljningen kan vara skattepliktig i både Norge och Sverige. Mer information om hur en sådan beräkning görs, se en kollegas tidigare svar https://lawline.se/answers/ska-jag-beskattas-bade-i-sverige-och-i-norge-for-kapitalvinst-efter-forsaljning-av-fastighet-och-ar-kapitalvinsten-skillnaden-mellan-forsaljningsvardet-och-vardet-min-far-kopte-fastigheten-for

Jag hoppas att det ger svar på er fråga!

Med vänlig hälsning,

Christoffer Edvardsson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Förskott på arv (1123)
2020-08-03 Kan jag få ut mitt arv i förskott?
2020-08-01 Vad gäller vid förskott på arv? Kan mina släktingar kräva pengar för en gåva jag mottagit?
2020-07-31 Förskott på arv och vilket värde på gåvan ska användas?
2020-07-29 Vad utgör förskott på arv?

Alla besvarade frågor (82625)