Förskott på arv

2017-08-10 i Förskott på arv
FRÅGA
Hej, Är bröstarvinge, min far har 'sålt ', gett bort allt till min halvsyster, nu har han ärvt allt, efter min farbror som gått bort, kan han ge bort /göra av med allt, till halvsystern??
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig med din fråga till Lawline.

Ärvdabalken 6 kap. 1§ stadgar att det som arvlåtaren i sin livstid har gett till en bröst ska avräknas som förskott på dennes arv efter arvlåtaren, om inte annat föreskrivs då gåva sker. Det behöver sedermera inte handla om en gåva, utan även, som i ditt fall, att arvlåtaren sålt en fastighet till underpris - då är den delen som inte är marknadsmässig gåva och förskott.

Avräkning ska därefter ske på dennes arv. Detta innebär att det ska anses som att bröstarvingen, din halvsyster, då din far går bort, redan har fått en viss del av sitt arv (beroende på hur förmögenheten ser ut vid bortgången).

Vidare ska även sägas att din far kan göra vad han vill med det han ärvt från sin farbror. Dock så blir ovanstående regler aktuella då han skulle ge din halvsyster en större del av arvet.

Hoppas att svaret hjälpte dig, ha en fortsatt trevlig dag!

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förskott på arv (1252)
2021-07-31 Hur överlåter en förälder en fastighet till ett av sina barn så rättvist som möjligt?
2021-07-31 På vilka sätt kan man ge bort sommarställe till sina barn?
2021-07-31 Förskott på arv och laglott
2021-07-31 Gåva till bara vissa barnbarn

Alla besvarade frågor (94606)